Tudják, melyik a világ legjobb étterme?

Celler de Can Roca
Celler de Can Roca
Vágólapra másolva!
Egy katalán étterem ledöntötte trónjáról a tavalyi év győztesét, a dániai Nomát. A Világ ötven legjobb étterme szavazás nyertese idén az avantgárd El Celler de Can Roca lett.
Vágólapra másolva!

A nyertes El Celler de Can Roca éttermet három fivér – Joan, Josep és Jordi Roca – működteti. A világ legjobb éttermének járó díjat már elnyerték egyszer: nem is olyan régen, 2013-ban. Tavaly a koppenhágai Noma volt a trónbitorló, amely most a harmadik helyre csúszott vissza. A második díj az olaszországi, modenai Osteria Francescanaé lett. A gironai El Celler de Can Roca-t avantgárd étteremként tartják számon, amely játékos, ám a katalán konyhához hű ételeinek köszönheti jó hírét.

Érdekesség még, hogy a moszkvai White Rabbit most vett részt először a versenyben, és ötven hely közül máris a huszonharmadikat kapta meg. Az éves díjkiosztónak egyébként nincs túl hosszú történelme: 2002-ben alapította a Restaurant Magazine – igaz, a Guide Michelin étteremkalauz egyik legfontosabb riválisának tartják.

Fény a sötétben a Celler de Can Roca? Forrás: Facebook, Celler de Can Roca

Közben egy Occupy 50 Best nevű francia csoport petíciót kezdeményezett a verseny ellen. Szerintük a szavazás nem elég átlátható, és teljesen önkényes. Kritizálták azt is, hogy a zsűri szexista és kizárólag drága éttermeket vesz figyelembe. Felhívó szövegükben írják: „ne szponzoráljátok ezt az átláthatatlan, szolgalelkű rangsorolást, amelyben a nacionalizmus a minőség, a szexizmus a sokszínűség fölé emelkedik.” A női séfeket valóban elkülönítve díjazzák, a Világ Legjobb Női Séfje címen.

A megosztó listát világszerte ezer séf, ételkritikus, gasztroújságíró és étteremtulajdonos állítja össze. Mindenkinek hét szavazata van; viszont nincsenek támpontok, csupán annyi a kitétel, hogy olyan étteremre voksoljanak, amelyet az elmúlt tizennyolc hónapban személyesen meglátogattak.

A három nyertes fivér Forrás: Facebook, Celler de Can Roca

Joël Robuchon francia séf a következőket nyilatkozta a The New York Timesnak: „A zsűrinek olyan éttermekre kell szavaznia, amelyben biztosan jártak az elmúlt tizennyolc hónapban. De semmilyen igazolást nem várnak el tőlük, se egy számlát, semmit. És ez a legnagyobb hibája a versenynek. Ez a módszer szabad utat enged a részlehajlásnak, a geopolitikai nyomásgyakorlásnak és a lobbizásnak.”

Egy ilyen rangsorolás valóban jó helyzetbe hozhat egy amúgy is jól működő éttermet: amikor a Noma 2010-ben megnyerte a fődíjat, azonnal 100 ezer ember próbált asztalt foglalni a honlapjukon keresztül.

Egy fogás a Celler de Can Rocában Forrás: Facebook, Celler de Can Roca

Az idei lista első tíz étterme

  1. El Celler De Can Roca (Girona, Spanyolország)
  2. Osteria Francescana (Modena, Olaszország)
  3. Noma (Koppenhága, Dánia)
  4. Central (Lima, Peru)
  5. Eleven Madison Park (New York, Egyesült Államok)
  6. Mugaritz (San Sebastian, Spanyolország)
  7. Dinner by Heston Blumenthal (London, Anglia)
  8. Narisawa (Tokió, Japán)
  9. D.OM (Sao Paulo, Brazília)
  10. Gaggan (Bangkok, Thaiföld)

A teljes lista itt olvasható.