Nem csak naptej kell a leégés ellen

Fürdőzők Budapesten, strandidő, napozás, napernyő, felfújható medence
Vágólapra másolva!
A bőrrákkal való riogatásnak hála, igazán félünk a napsütéstől. A lakossági védekezés eddig a naptejben teljesedett ki, a kutatók azonban azt sugallják, a biztonság megfelelő étrenddel is fokozható.
Vágólapra másolva!

Sok mindentől függ, hogy valaki hajlamos-e a leégésre, de most már úgy tudjuk, az sem mindegy, mit eszünk. Ez a diéta azonban nem az önmegtartóztatásról fog szólni, a Telegraph értesülései szerint ugyanis élvezeti cikkeket is tartalmaz.

Bizonyos antioxidánsok kifejezetten hasznosak: például a fekete és a zöld teában található flavonolok, vagy a vörösborban és kakaóban levő polifenolok – ezek, a legbátrabb becslések szerint, akár húsz százalékkal növelik a bőr védekezőképességét.

A napozás veszélyes is lehet Fotó: Origo

Egy másik kutatás hasonló eredményekre jutott: a karotinokban gazdag piros, sárga és narancsságra zöldségek elősegítik, hogy a bőr visszatükrözze az UV sugarakat. Egy konkrét karotin, a főleg kelkáposztában és spenótban található lutein pedig csökkenti az UVB sugarak okozta káros hatásokat.

A rossz hír, hogy alapvetően lassú lefolyású folyamatokról van szó. Az antioxidánsoknak több hét kell, hogy megjelenjenek és változásokat produkáljanak a bőr sejtjeiben: egy német kutató, Wilhelm Stahl szerint minimum tíz hétre van szükségük. Tehát ha idén már nem is, jövőre jobban tesszük, ha előre tervezünk.