Fogyni akar? Magokból reggelit, karfiolból pizzát

quinoa saláta
Vágólapra másolva!
Kapkodjuk a fejünket, annyi információ zúdul ránk az egészséges étkezés kapcsán. A tudatosan táplálkozókat segítendő, itt egy lista a legfontosabb szabályokról.
Vágólapra másolva!

Annyit pörgünk az egészséges étkezésen, hogy a cinikusok táborának rengeteg fegyver van már a kezében. Való igaz: megesik, hogy valamit csodaszerként felkapnak, majd kiderül, nem is olyan jó, sőt, talán egészségtelen is. Aztán jön valami más, aminek divatja lesz, és a csapból is az folyik; sebaj, előbb-utóbb úgyis leváltja egy újabb trend.

Vannak azonban örökérvényű dolgok, amelyek elég meggyőzőek és érdemesek a sulykolásra: hátha sikerül őket beépíteni a hétköznapokba. Ilyen tanácsok következnek most diétázóknak és fogyókúrázóknak, a Telegraph egészségügyi szakértőjétől, Lucy Frytól.

Rágjunk tudatosan, alaposan

Több jó érv is szól amellett, hogy sokáig rágjuk az ételt. Mondták ezt az iskolában is, mégis sokan figyelmen kívül hagyjuk az unalomig ismételt intést.

Az alapos rágás elsősorban lassítja az evés folyamatát,

ezáltal hamarabb ér utol minket a teltségérzet – összességében kevesebb étellel is sikerül jóllaknunk.

Másrészt, az emésztés már a szájban elkezdődik, ez pedig óriási segítség az emésztőrendszerünk többi állomásának. A rágás ezen felül fokozza a gyomorsav képződését, amely szintén az emésztés szempontjából hasznos.

Quinoa saláta Forrás: Táfelspicc

Öreg gabona nem vén gabona

Ősgabonának hívjuk azokat, amelyeket még azelőtt fogyasztottuk, hogy teljesen ráálltunk volna a búzára. Néhány ezek közül: amarant, árpa, hajdina, köles, tönköly és persze a quinoa. Több bennük a vitamin, ásványi anyag, rost és fehérje mint bármelyik, nekünk kevésbé szokatlan gabonában.

Quinoa salátánk receptjét itt találják, kiváló nyári étel.

Ha eszel, figyelj rá

Bagatell dolognak tűnik, pedig fontos. Ha eszünk, érdemes az ételre és az evés folyamatára figyelni.

Próbáljunk leszokni a számítógép melleti, tévé előtti, az olvasás közbeni, és főleg, a sétálós evésről.

A tudatos, koncentrálós táplálkozás sokkal laktatóbb, kielégítőbb; jobb hatással van az emésztésre és a hangulatunkra is.

Legelésző tehén Forrás: Wikimedia Commons

A vaj nem ördögtől való

Persze nem mindegy, milyen vaj. Nagyon fontos, hogy mit eszik a tehén, amelytől végeredményben a vajat kapjuk. Ha a tehént zárt istállóban etetik, a granulátumos, szója alapú táplálékba gyakran kerülhet gyom- és rovarirtó is. Jobban járunk a hagyományos gazdaságokkal: a rendes, zöld füvet legelgető jószágoktól származó vaj kifejezetten egészséges. Számos, az emberi szervezet számára hasznos zsírt tartalmaz, illetve A- és E-vitamint.

Magokat a vízbe!

Induljunk ki onnan, hogy néha zabkását reggelizünk. Ha így teszünk, fontos tanács, hogy a magvakat előző este áztassuk be. A zab külső rétege ugyanis fitinsavat tartalmaz, amely megköti a benne található tápanyagokat. Hét órás áztatás már képes lebontani ezt a külső réteget, a szervezetünknek hasznos anyagokat pedig felszabadítani.

Áztatni lehet vízben, de joghurtban és gyümölcslében is.

Zabkása: a tökéletes reggeli Forrás: Thinkstock

Élesztő helyett kovász

A lisztérzékenyeknek nincs sok választásuk, marad a gluténmentes kenyér. Azonban ha nem vagyunk allergiásak, csupán szenvedünk a megszokott kenyér okozta felfúvódástól, nagyobb a mozgásterünk. A megoldás a kovászban rejlik.

Az élesztő nélkül, kovásszal készült kenyér ugyanis finomabb,

egészségesebb, és hosszabb ideig marad friss.

A bolti kenyerekben a kovász hatását ízfokozókkal, tömegnövelőkkel és egyéb kémiai anyagokkal helyettesítik. Kérdés, hogy hajlandóak vagyunk-e felkutatni egy korrekt pékséget, ahol emelt áron juthatunk hozzá kovászos kenyérhez, vagy megpróbálkozunk vele mi magunk.

A kovásszal való bánásról szóló cikkünket recepttel együtt itt találják.

Jót, s jól

Egészségesen táplálkozni nem elég, legalább olyan fontos a változatosság. Ha például van egy kedvenc zöldségünk, amelyből minden nap képesek vagyunk nagyobb mennyiséget enni, könnyen kialakulhat intolerancia vele szemben.

A sokoldalú karfiol Forrás: Origo

Karfiolt a szénhidrátok helyett

A hagyományos kenyér és a tésztafélék már kriminalizálódtak, pótlásukra azonban ritkán találunk olyan ételt, amely tényleg boldoggá tenne minket. Nem gondolnánk, de a karfiol egy lehetséges opció. Eddig nem voltunk túl kreatívak a fogyasztását illetően: általában rakott ételekben, levesekben és rántva találjuk a menzák üvegpultja mögött. Pedig ettől jóval több van benne. Nyersen, felaprítva, megfőzve vagy tojással és sajttal összekeverve rizspótló köret, de még pizzaalap is lehet belőle. Utóbbinak elkészítése pofon egyszerű: főzzük meg a zöldséget, aprítsuk fel, adjunk hozzá tojást és parmezán sajtot. Lapítsuk ki olyan formára, amilyenre szeretnénk. Az alapot, egyelőre feltét nélkül, tizenöt percig süssük. Majd tegyünk rá paradicsomszószt, sajtot, zöldfűszereket ízlés szerint. Süssük addig, amíg pizza jellege nem lesz.