Ha evett hurkát, simogasson a pincében gömböcöt!

Budapest, 2015. június 18.
Domokos Gábor, a Gömböc egyik feltaláló bemutatja az egy stabil és egy instabil ponttal rendelkező homogén idomot a Hungarikum utca megnyitása alkalmából tartott ünnepségen a budapesti Központi Vásárcsarnokban 2015. június 18-án
Budapest, 2015. június 18. Domokos Gábor, a Gömböc egyik feltaláló bemutatja az egy stabil és egy instabil ponttal rendelkező homogén idomot a Hungarikum utca megnyitása alkalmából tartott ünnepségen a budapesti Központi Vásárcsarnokban 2015. június 18-án. Mellette Szakáli István agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár (j2). MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Csütörtökön, június 18-án megnyílt a Hungarikum utca Központi Vásárcsarnokban alagsorában. A halas, vadas savanyúságos kofák szintjén ki­ala­kí­tott ut­cá­ban a ma­gyar élel­mi­sze­re­ket, ter­mé­ke­ket mu­tat­ják be, elsősorban a külföldi turistáknak. Ráadásul még a „gömböcsimogató” is van. 
Vágólapra másolva!

A nagy­csar­nok kü­lön­le­ges épü­le­tét 2013-ban a CNN Travel műsorában Európa leg­szebb pi­a­cá­nak vá­lasz­tot­ta, így nem vé­let­len, hogy Budapest egyik leg­ked­vel­tebb tu­risz­ti­kai lát­vá­nyos­sá­gá­vá nőt­te ki ma­gát.

A Váci utcából szinte özönlenek a sétálóutcában a matyóhimzéses-paprikás vásárfiától megcsömörlő külföldiek, akik előbb-utóbb éppen a csarnok boltívei alá érkeznek a kimerítő shopping után. A hűs épületbe belépve aztán szépen végigsétálnak a gyönyörű földszinten, a bátrabbak pedig a felsőbb szintekre is felmásznak körülnézni, no meg egy-egy jó lángos, vagy májas hurka kedvéért.

Szelényi Károly fotóművész bemutatja alkotását, Johann Wolfgang Geothe német író színelméletét bemutató prizmát Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A legtöbben azonban nem merészkednek le a piactér alagsorába, nem is sejtve, hogy itt vannak a legjobb halasok, a vadhúst és savanyúságot áruló kiváló kalmárok. Mostantól pedig a Hungarikum utca is.

Az alagsor viszonylagos kihasználatlansága miatt változásra volt szükség, az üzemeltetők valahogy szerették volna elérni, ha a lenti részt is több turista láthatná, miközben a külföldiek is belekóstolhatnak a magyar gasztrokultúrába.

A hun­ga­ri­ku­mok be­mu­ta­tá­sá­val a tu­ris­ták meg­is­me­rik Magyarország kul­tu­rá­lis, gaszt­ro­nó­mi­ai ha­gyo­má­nya­it - mond­ta az Hungarikum utca megnyitóján Bagdy Gábor fő­pol­gár­mes­ter-he­lyet­tes, majd hamarosan sétára invitálta a megjelenteket. A séta közben Kiss Levente, A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságnak kereskedelmi igazgatója kérdésünkre elmondta: tavasztól-őszig megközelítőleg 25 ezer ember fordul meg naponta a csarnokban, a látogatók 60-65 százaléka külföldi.

Az év fennmaradó részében ez az arány megfordul, olyankor a csarnok vendégeinek 80-85 százaléka magyar - a hidegebb évszakokban természetesen kevesebb is a napi látogató. Kiss Levente szerint az elsődleges cél az, hogy a turisták az alagsorban is körülnézzenek, ismerkedjenek a kiváló magyar termékekkel.

Budapest, 2015. június 18. Domokos Gábor, a Gömböc egyik feltaláló bemutatja az egy stabil és egy instabil ponttal rendelkező homogén idomot a Hungarikum utca megnyitása alkalmából tartott ünnepségen a budapesti Központi Vásárcsarnokban 2015. június 18-án. Mellette Szakáli István agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár (j2). MTI Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az alag­sor­ban ki­ala­kí­tott lát­vá­nyos vit­ri­nek­ben he­lyet ka­pott a ka­lo­csai és a sze­ge­di pap­ri­ka, a gyu­lai és a csa­bai kol­bász, a Herz és a Pick sza­lá­mi, az akác­méz, a ti­ha­nyi le­ven­du­la ter­mé­kek, a to­ka­ji aszú, a li­ba­máj, a szik­víz, a ka­lo­csai hím­zés, a Rubik koc­ka, a Zsolnay por­ce­lán, a ma­kói hagy­ma, a Béres csepp, a pá­lin­ka és az Unicum.

Az alagsor egyik feljáratánál pedig egy „Gömböcsimogatót” is kialakítottak. Magyarországon csak itt le­het meg­is­mer­ni, megtapogatni nyil­vá­no­san a Gömböcöt, a ma­te­ma­ti­ku­sok kö­ré­ben so­ká­ig csak fel­té­te­le­zett lé­te­zé­sű tes­tet. (A Gömböc egyébként egy sta­bil és egy in­sta­bil pont­tal ren­del­ke­ző ho­mo­gén ido­m, ami a sang­ha­ji vi­lág­ki­ál­lí­tás egyik szen­zá­ci­ó­ja, vi­lág­hí­rű ma­gyar ta­lál­mány.)

A Hungarikum ut­ca má­sik vég­pont­jánál lévő lépcsőnél ta­lál­ha­tó Goethe priz­má­ja Szelényi Károly fo­tó­mű­vész el­kép­ze­lé­se sze­rint. Több „utcatábla” is jelzi az irányt az alagsorba, ahol egyelőre nem láttunk hömpölygő turista tömegeket, de a mai esemény még csak a Hungarikum utca megnyitója volt.