Tudja melyik az év legjobb pálinkája?

bánki pálinkaház címlapkép
Vágólapra másolva!
Folytatódik a tavaly elkezdett Nemzeti Pálinkakiválóság Program, amelynek célkitűzése a magyar pálinka minőségének folyamatos fejlesztése, ismertségének további növelése - mondta a földművelésügyi miniszter hétfőn Budapesten, az Országházban, a 2. Pálinka Országkóstoló eredményhirdetésén.
Vágólapra másolva!

Fazekas Sándor jelezte: az idei pálinka országkóstoló a korábbi pozitív kezdeményezések egyesítésével magában foglalja az országos pálinka és törkölypálinka, valamint a magán és bérfőzött párlatok versenyére érkezett mintákat, továbbá a pálinka kiválóságok kiválasztását.

A miniszter hozzáfűzte: Magyarországon minden feltétel adott a kiváló minőséghez. Ehhez megvan az alapanyag - a sokféle zamatos kárpát-medencei gyümölcs -, valamint a főzőmesterek szaktudása is. A kiváló minőségű magyar párlatot pedig már nemcsak itthon, hanem külföldön is egyre szélesebb körben ismerik és keresik.

Készül a kisüsti Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az országkóstoló segíti, hogy a pálinkát kedvevők minél több és minél jobb magyar pálinka közül választhassák ki az ízlésüknek legmegfelelőbbet - mondta. Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős államtitkára azt emelte ki: a minisztérium három kiemelt programja közül az egyik a Nemzeti Pálinkakiválóság Program, mivel ezt a területet nagyon fontosnak tartja a szaktárca. A pálinka az ország első számú hungarikuma, e kincs megőrzése és továbbfejlesztése nagyon fontos - tette hozzá. A minisztérium ezért fejleszteni akarja a területhez kapcsolódó intézményrendszert, így várhatóan rövidesen köztestület lesz a Pálinka Nemzeti Tanács.

Növelni kell a magyar pálinka elismertségét, mind bel-, mind külföldön - említette a Pálinkamesterek Országos Egyesületének alelnöke. Dúl Udó Endre szerint ehhez a mostaninál szélesebb körű és összehangoltabb marketing tevékenységre volna szükség Mindehhez Béli Géza, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja, a verseny szakmai elnöke hozzátette: az elmúlt években a kereskedelmi forgalomba került pálinka mennyisége csökkent. Három éve még ez 780 ezer hektoliter fok volt, most 750 ezer hektoliter fok, vagyis 1,5 millió liter körül mozog évente.

A bánki pálinkaház üstjei Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A zsűri a Magyarország idei legjobb pálinkájának címét az 1 Csepp Pálinkaház Zenit Szőlő-kései meggy vegyes gyümölcspálinkájának ítélte oda. A legeredményesebb főzdének járó elismerést ebben az évben az Árpád és Vadász Pálinkák - Kisrét Manufaktúra Kft. kapta. Emellett számos arany, ezüst és bronz minősítést, valamint 9 Champion díjat is odaítéltek.