Magyarország tortája: sárgabarack-pálinkás karamelltorta

magyarország ország cukormentes tortája 2015
Vágólapra másolva!
Az idei Szent István-napi kenyeret, Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Honvédség tortáját is bemutatták augusztus 4-én, kedden a Parlamentben. 
Vágólapra másolva!

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy augusztus 20. a pékek számára nem csak az államalapítás, hanem az aratás ünnepe is. Ennek tiszteletére idén ötödik alkalommal rendezték meg a termékversenyt, amelyen

negyvenöt nevezés közül választották ki a nyertes tönkölyös kenyeret.

A Pedró Pékség Kft. természetes alapanyagokból készült, vastag héjú kenyere augusztus 20. után az üzletekben is megvásárolható lesz – tette hozzá.

Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke hangsúlyozta: a kormány felkérésére

idén nyolcadik alkalommal hirdették meg az ország tortája pályázatot.

Mint mondta, a verseny egyre népszerűbb, egyre több cukrászda jelentkezik, és a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.

Az év tortája Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete/Facebook

A cukrászok az előírásoknak megfelelően ezúttal sem használhattak fel aromákat, sem más mesterséges anyagokat.

Az ország tortája idén a Pannonhalmi Sárgabarack-Pálinkás Karamelltorta

lett, amelyet harminckilenc alkotás közül választottak ki. Szó Gellért salgótarjáni cukrász nyertes tortáját augusztus 20. után ugyancsak több száz cukrászdában lehet majd megkóstolni, amelyek listáját augusztus 12-én teszik közzé.

Horváth Ferenc a Honvédség tortáját bemutatva kiemelte: az idén is kiváló alapanyagokat felhasználó torta alkotói Tessedik Sámuel előtt tisztelegnek, akinek hatalmas szerepe volt az akác magyarországi meghonosításában. Ennek nyomán

a honvédségi torta a Tessedik Mézes Körtetorta nevet viseli.

A győztes cukormentes torta Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Nándori László, a Magyarország cukormentes tortája verseny zsűrijének elnöke elmondta: az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által 2012-ben életre hívott megmérettetés célja, hogy az ország tortájából alternatívát nyújtsanak mindazoknak, akik nem akarnak, illetve nem fogyaszthatnak cukrot. Idén

a Magyarország cukormentes tortája versenyt Vaslóczki Orsolya Barackos Buboréktortája nyerte.

Ebből egy szelet – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján – 11,8 gramm szénhidrátot és 278 kalóriát tartalmaz.