Fertőzött gabonákat szűr ki a Nébih

Ázsiai ízek, füstölt finomságok - lássuk 2015 gasztrotrendjeit!, gabona
Vágólapra másolva!
Az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fokozottan ellenőrzi az idei betakarítású gabonaféléknél a mikotoxinszennyezettséget. A NÉBIH felhívja az élelmiszer- és takarmányelőállítók figyelmét, hogy kötelesek hatékony önellenőrzési rendszert működtetni.
Vágólapra másolva!

A hazánkban termesztett búza – mint kenyérgabona – alapvető fontosságú élelmiszerek alapanyaga, ezért is érdemel kiemelt figyelmet. A gabonaféléknél az egyik lehetséges élelmiszerlánc-biztonsági kockázatot jelentő szennyezés a gombák által kiválasztott mikotoxin, amit néhány fuzárium faj is termel. Fuzárium

fertőzés kisebb-nagyobb mértékben szinte minden évben előfordul.

2015-ben először Békés és Csongrád megyékből, majd más területekről is érkeztek őszi búzatáblákon hirtelen fellépő kalászfehéredéssel kapcsolatos bejelentések. A kalászfehéredés mértékének felmérésére elrendelt vizuális szemlék eredményei megnyugtatóak. A szemle közel 25 ezer hektáron zajlott, a kifehéredett kalászok aránya országosan mintegy három százalék volt.

Számos betegség fenyegeti a gabonaféléket Forrás: Thinkstock

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a kalászfehéredésért több tényező együttesen felelős: a magas talajvízszint, majd a szárazság- és hőstressz, illetve az ezekkel párhuzamosan megjelenő fuzáriumfertőzés.

A szennyezéstől mentes gabonatermeléssel kapcsolatos feladatok nem zárulnak le a betakarítással sem,

mivel a tárolás és a feldolgozás körülményei is alapvetően befolyásolják a mikotoxin megjelenésének kockázatát.