Kiváló évjárat lehet egyes borvidékeken a 2015-ös

tokaj kereskedőház bor pince must szőlő
Kéne egy kis eső a szőlőnek
Vágólapra másolva!
Kiváló évjárat lehet a 2015-ös azokon a borvidékeken, ahol jégverés, vagy szőlőbetegségek nem károsították a szépen fejlődő szőlőtermést a növényvédőszer- és vetőmag értékesítő Syngenta Magyarország szerint.
Vágólapra másolva!

Nádudvari Éva, a cég szőlő szakértője elmondta: szüretig hátralévő néhány hét időjárása még nagymértékben befolyásolhatja a minőséget. Jelenleg azokon a területeken, ahol nem volt betegség, vagy jégkár, ott kiemelkedő mennyiségre és minőségre számíthatnak a termelők. A Dunántúlon sajnos vannak olyan területek, ahol a jégverés 80-90 százalékos pusztítást is okozott - mondta.

Hozzátette: a legnagyobb problémát az egri és a tokaj-hegyaljai borvidéken a vízhiány okozza. A levelek bepödrődnek, a fürtök könnyűek, a szemek vízhiányosak, a fejlődésben megálltak. A szakemberek megjegyezte, hogy

mert a súlyos betegség kezdetben enyhe, majd 4-5 év alatt egyre durvább pusztítást végezhet a szőlőben.

Kéne egy kis eső a szőlőnek Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A szőlőtermesztésben jelenleg a művelt borvidéki szőlőterület nagysága meghaladja a 64 ezer hektárt Magyarországon. A leszüretelt szőlő mennyisége 2013-ban 390 ezer tonna, 2014-ben 348 ezer tonna volt. A termésátlag tavaly 5 tonna volt hektáronként, a kiemelkedően jó átlagot termő 2013-hoz képest ez 2 tonnával kevesebb hektáronkénti mennyiséget jelent - írták.

Korábban Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott: a tavalyihoz hasonló szőlőtermésre számítanak. Úgy vélte, a legtöbb borvidéken a terméseredmények jobbak lesznek, mint a tavalyi, ugyanakkor két borvidéken - a tokajin és a kunságin - csökkenésre lehet számítani. Utóbbinál azért, mert jégverés pusztította el a termés egy részét.