A britek a legpazarlóbbak, de nekünk sincs szégyellnivalónk

A hét képei.
A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége és a hajléktalanok rendelete ellen tiltakozó civilek Tele puttony, tele tál elnevezésű ételosztása a pécsi Jókai téren 2014. december 19-én.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Pécs, 2014. december 19. A Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége és a hajléktalanok rendelete ellen tiltakozó civilek Tele puttony, tele tál elnevezésű ételosztása a pécsi Jókai téren 2014. december 19-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Friss felmérés szerint a britek dobják ki a legtöbb élelmiszert, egy fő akár nyolcvan-száz kilogrammnyit évente. A politika és különböző szervezetek egyre többet foglalkoznak a problémával, lássuk, mit ajánlanak annak orvoslására.
Vágólapra másolva!

Egy friss kimutatás szerint az unión belül a britek járnak élen az élelmiszerpazarlás terén. Évente

egy fő akár nyolcvan-száz kiló ételt is kidob

a kukába, becslések szerint ennek nyolcvan százaléka még alkalmas lenne emberi fogyasztásra.

Összehasonlításképp a német, holland és dán lakosság körében ugyanez az adat negyven-hatvan kilogramm évente. Azt talán senkinek nem kell magyarázni, hogy ez miért rossz, esetleg árnyalni lehet a problémát, ha rávilágítunk például arra, hogy a

hús pazarlása többszörös pazarlásnak számít.

Ugyanis a húsipar rengeteg vizet igényel, ami szintén elveszik, ha a termék a kukában végzi.

Rászorulók várják a segítséget Forrás: MTI/Sóki Tamás

Davy Vanham, a kutatás vezetője szerint nagyon fontos és sürgős lenne, ha a pazarlás megfékezésére irányuló elvek bekerüljenek az oktatásba.

A felnőtteket nehéz átnevelni, de a gyerekek még fogékonyak lehetnek.

Az élelmiszeriparnak is komoly felelőssége van, ugyanis csomó élelmiszer azért kerül kukába, mert a rajta található szavatossági idő szerint már nem fogyasztható – ez dátum azonban gyakran köszönő viszonyban sincs a valósággal: „Nagyobb odafigyelésre lenne szükség” – tette hozzá Vanham.

A Magyar Élelmiszerbank szerint Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente. Azonban számos lehetőség nyílik arra, hogy a helyzeten változtassunk. Az Élelmiszerbank például újraindította tavalyi nagy sikerű Örökbefogadás programját, mely során vállalkozók kiválaszthatnak egy járást és biztosíthatják annak pénzügyi támogatását – ezzel az adott térség örökbefogadóivá válnak.

Egyre többen éheznek országszerte Fotó: Polyak Attila - Origo

A program segítségével tavaly 50 tonna élelmiszer jutott el a rászorulókhoz, aminek hozzávetőleges értéke 60 millió forint:

– nyilatkozta Sczígel Andrea, az Élelmiszerbank munkatársa.