Együnk nyári almás pitét egész télen

almás pite, alma
A legjobb recept, szerintünk nincs benne hiba
Vágólapra másolva!
A legjobb almás pite receptet a nagymama hagyta ránk, de szerettem volna lerövidíteni az elkészítési idejét. Sikerült, ráadásul a sok nyári alma sem veszett kárba.
Vágólapra másolva!

Vannak 10 perces sütemények, mármint olyanok, amik ennyi idő alatt összedobhatók, de az almás pite nem az.

Amikor kicsik voltunk, a nagymamánál almás pite volt uzsonnára,

ez az emlék pedig annyira erős, hogy a hirtelen süteményvágy nálunk nem egy brownie-ra vagy muffinra indul rá, hanem csakis az almás pitére.

Tegyük el üvegben a tölteléket, télen majd csak elő kell venni! Forrás: Ács Bori

Finom, de elég nagy macera: nem is a tészta elkészítése hosszú, inkább az az időigényes, amíg az almákat megpucolom, felvágom, megpárolom. A folyamat lerövidítésére a második generáció már praktikus megoldást talált ki: mikor beérik a kertben a nyári alma, nagy mennyiségben állunk neki almás pite tölteléket készíteni, és eltesszük télire. Így a téli piték, nyári almából, húszpercnyi munkával készülnek el, sőt, marad a flódnihoz is belőle.

A nagymama szögletes tepsiben sütötte, de piteformában is szép lesz Forrás: Ács Bori

Alma télire

Alapanyagok

  • 5 kg alma
  • cukor - nálunk kevés, csak fél kg, de persze ebből több is lehet
  • 3 citrom kifacsart leve

Az almákat megmosom, meghámozom, negyedelem, és a magházat eltávolítom. Robotgéppel vagy kézi gyaluval durvára szeletelem.

Meglocsolom a citromlével és alaposan átkeverem,

hogy mindenütt bevonja. Nagy lábosba teszem, hozzáadom a cukrot és alacsony lángon addig párolom, míg össze nem esik. Még forrón sterilizált üvegekbe töltöm, lezárom, az üveget fejre állítom, majd dunsztban hagyom kihűlni.

Nagymama almás pitéje

Alapanyagok:

  • 35 dkg liszt
  • 10 gramm élesztő
  • 15 dkg vaj
  • egy nagy csipet só
  • egy evőkanál porcukor
  • egy tojás sárgája
  • kb. 1 deci tejföl
  • egy kb. fél literes üveg a fenti töltelékből
  • 10 dkg darált dió, mandula vagy morzsa
  • egy tojás a kenéshez

A vajat hidegen felkockázom és elmorzsolom a liszt, só és cukor keverékével. A tejfölben elkeverem a tojás sárgáját és az élesztőt. Ezt a keveréket gyúrom a tésztához. Ha összeállt, becsomagolom, és a hűtőbe teszem egy órára. A tésztát kb. 60-40 százalékban kettéosztom. A nagyobb darabot kinyújtom és kivajazott, kilisztezett tepsibe fektetem.

A legjobb recept, szerintünk nincs benne hiba Forrás: Ács Bori

Megszórom a dió felével, vagy azzal, amit helyette használok éppen, egyenletesen elosztom rajta az almatölteléket, és megszórom a dió másik felével. Kinyújtom a kisebbik darab tésztát, befedem vele a süteményt. Egy villával óvatosan megszurkálom, hogy legyen útja a távozó gőznek, majd lekenem a felvert tojással. 180 fokosra előmelegített sütőbe tolom és kb. fél óra alatt aranybarnára sütöm.