Hússal és tejjel a magas vérnyomás ellen

Hal, egészséges étkezés, halétel
Vágólapra másolva!
Az aminosavakban gazdag étrend úgy hat a szívre, mint mikor felhagyunk a dohányzással, kevesebb sót fogyasztunk, vagy életmódváltással rendszeres sportolásba kezdünk. Mindez nem is hangzik rosszul, főleg, hogy a kutatók szerint több húst, halat és tejterméket kell ennünk, ha magas vérnyomással küzdünk.
Vágólapra másolva!

A Kelet-Angliai Egyetem (University of East Anglia) közelmúltban publikált kutatása egyértelműen kijelenti, ha az egyén sok, húsokból származó aminosavat, illetve növényi fehérjéket fogyaszt,

az egészségében olyan változások állnak be, mintha csökkentené a sóhasználatot, felhagyna a dohányzással és az alkolholfogyasztással, illetve rendszeres testmozgásba fogna.

Mindez a szív- és érrendszeri egészségre összpontosítva: a fentiek ugyanis csökkentik a magas vérnyomást és annak kellemetlen velejáróit, egyebek mellett az érfali merevséget.

A só és a vérnyomás kapcsolatáról

Korábban már mi is írtunk a Delware-i Egyetem kutatásáról, amely arról szólt, a sófogyasztás hogyan befolyásolja az erek, a szív, a vesék és az egy egészségét.
A só és a vérnyomás közötti összefüggés már általánosan elfogadott tény. Elsősorban a vérerek vannak veszélyben, ugyanis az endothelium működésében állhatnak be változások – ez az ér belső szerkezetének egy része, melynek többek között szerepe van a véralvadásban és az immunrendszer működésében. A sok só az artériák merevségét, illetve a bal kamrai szívizom megvastagodását (hipertófia) is okozhatja.

A kutatás során kétezer nő étrendjét vizsgálták; feltétel volt, hogy mindegyikük testtömegindexének egészséges keretek között kellett mozognia. Elsősorban megállapították, hogy a legjobb eredmények azoknál mérhetők, akik a legtöbb aminosavat fogyasztják étkezéseik során. Arra is rájöttek, hogy

egyáltalán nem mindegy, mi az aminosavak forrása.

Ha a legnagyobb mennyiség növényekből származik, az az alacsonyabb vérnyomással hozható összefüggésbe; az állati eredetű fehérjék pedig az érfali merevség megelőzésével.

A hal mindig jó választás Forrás: Thinkstock

A kutatás vezetője, Dr. Amy Jennings a Science Dailynek elmondta:

Hozzátette, hogy már több korábbi kutatás bebizonyította, hogy a fehérjék és a vérnyomás szintje között összefüggés áll fenn, ez a kutatás pedig annyiban hozott újdonságot, hogy megvizsgálták, mennyire fontos, hogy miből származnak azok a bizonyos proteinek.

Fehérjékkel a szívbetegségek ellen? Forrás: AFP

A magas vérnyomás nem elhanyagolandó betegség, ugyanis sok más, sokkal komolyabb betegség okozója lehet: például az agyvérzésé vagy a szívkoszorúér megbetegedéseié.