A szőlő méretű kivi drága, de meghódíthatja Európát

kivi aprókivi kiwi
Hiányzik ról a barna, szúrós héj
Vágólapra másolva!
Apró, szőlőszemre hasonlító, ráadásul szőrös bunda nélküli kivi termesztésébe kezdtek az Egyesült Királyságban. A gyümölcs eddig távol-keleti országok sajátja volt, azonban úgy tűnik, lassan Európában is megveti a lábát. Ha beválik, talán a mi piacainkon is megjelenik.
Vágólapra másolva!

A termés mérete töredéke az eredetijének, de még egy fontos dolog hiányzik róla: a szúrós-szőrös barna héj, ami miatt eddig nem ehettük pucolás nélkül.

A bogyókat tehát teljes egészükben fogyaszthatjuk, akár a szőlőszemeket.

Ráadásul a külső is hasonló, igaz nem fürtökben terem.

Hiányzik róla a barna, szúrós héj Forrás: Wikipedia

Ez a fajta eddig leginkább Kínában, Koreában és Japánban volt jelen, most azonban az Egyesült Királyságban, herthfordshirei régióban kezdtek a termesztésébe. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy eddig senki nem nevelt ilyen gyümölcsöt a kontinensen, de állítólag arra még nem volt példa, hogy valaki kereskedelmi forgalomba hozta volna.

A gondozásuk különös figyelmet igényel, a szüretelési időszak pedig meglehetősen szűk: pontosan öt hétig tart. Ez a magyarázata a borsos árnak: 125 grammnyi gyümölcs két font (900 forint) lesz az első három hétben; az utolsó kettőben viszont 2,5 fontra emelkedik.