Nem is a magyarok a legnagyobb húsevők

Vágóhíd, húsüzem
Bordák végtelen sora
Vágólapra másolva!
Tévednek, ha azt hiszik, hogy mi sokat eszünk, sőt nem is az Egyesült Államokban adják el a legtöbb húst. Az élmezőny szereplői komoly fogyasztást produkálnak, Magyarország viszont nem tartozik közéjük, főleg, hogy 2000 óta egyre szűkebb a hazai piac.
Vágólapra másolva!

Az Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) nevű szervezet minden évben összegyűjti a világ országainak húsfogyasztási adatait. Ez szerintük azért fontos, mert információval szolgálnak egy-egy társadalom életszínvonaláról, étkezési szokásairól és a fogyasztói árakról.

A húsfogyasztás a társadalom egyfajta tükre Forrás: Táfelspicc

A húsfogyasztás azért érdekes mérőszám, mert a legtöbb nemzet étkezési szokásaiban fontos szerepe van, miközben az előállítás költségei és az eladási árak is magasak. A jelentős mértékű húsevést általában a jó gazdasági és szociális helyzettel azonosítjuk.

A húsipar munkát ad, de nem problémamentes Fotó: Táfelspicc/Melocco Anna

Lássuk, mely országoknak van az amerikai adatok szerint a legnagyobb húsétvágya! A számok egy fő éves átlagos fogyasztására vonatkoznak.

  1. Ausztrália: 93 kilogramm
  2. Egyesült Államok: 91 kilogramm
  3. Izrael: 86 kilogramm
  4. Argentína: 85 kilogramm
  5. Uruguay: 83 kilogramm
Bordák végtelen sora Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A magyarországi húsfogyasztásáról az amerikai cég nem közölt adatokat, így csak azt állíthatjuk biztosan, hogy nemzetközi viszonylatban nincs benne az élmezőnyben. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai 2013-ból valók, ezek szerint átlagosan

55,5 kilogramm húst fogyasztunk évente.

Ez az adat azonban 2000 óta jelentősen csökkent, akkor még 70,2 kiló volt.