Étel és irodalom: együtt jó lesz

Dumas szakácskönyv e
Vágólapra másolva!
Csütörtök este startol egy tényleg izgalmasnak ígérkező gasztrofesztivál, melynek fő témája a gasztronómia és az irodalom kapcsolódása. Kiváló programokat kínálnak: lesz írói receptárverés, közös főzés, kocsmatúra, jótékonykodás, filmvetítés és gyerekprogramok is. 
Vágólapra másolva!

Az október 15-én kezdődő Transzfer Nemzetközi Fesztivál már a nyolcadik a sorban, nekünk azonban most először vált igazán érdekessé: idén ugyanis a gasztronómia és annak irodalmi vonatkozásai lettek az esemény fő témái. A fesztivál vasárnapig tart, a program sűrű és izgalmas lesz. A könnyebb eligazodás kedvéért íme a Táfelspicc szubjektív ajánlója.

Csütörtöktől vasárnapig örülhetünk a jobbnál jobb programoknak Forrás: Budapest Transzfer Nemzetközi Fesztivál

Október 15., csütörtök

17:30 „Hasadnak rendületlenül...” Gasztroirodalom és magas irodalom

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM)

Résztvevők: György Péter, Tarján Tamás, Takács Ferenc

A gasztronómia a kultúra és az étel közötti összefüggés tudománya vagy művészete – meg minden más, ami az evéshez tartozik. Az étel és az evéshez tartozó minden más pedig korra, műfajra, földrészre való tekintet nélkül

makacsul visszatérő téma a szépirodalomban.

A beszélgetés központi kérdése: létezik-e, és ha igen, mi az a gasztroirodalom? A szervezők csípős vitát ígérnek.

Kultúra és gasztronómia nem különválasztható (id. Pieter Bruegel: Parasztlakodalom) Forrás: Wikipedia

19.30 Végy tíz deka irodalmat! Magyar írók kézzel írott receptjei – árverés

Helyszín: PIM

Az árverést vezeti: Karafiáth Orsolya

Első irodalmi receptárverés! A kalapács alatt kortárs íróink kézzel írott receptjei, konyhatitkok és történetek. Az árverésből befolyt összeggel a Heti betevőt támogatják, akik hétről hétre a Klauzál téren osztanak ételt a rászorulóknak.

Receptírók: Bodor Ádám, Both Gabi, Darvasi László, Dragomán György, Egressy Zoltán, Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Lackfi János, Nádas Péter, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Péterfy Gergely, Spiró György, Szabó T. Anna, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Ugron Zsolna, Várady Szabolcs, Varró Dániel, Závada Pál.

Esterházy Péter kézzel írt receptje Forrás: Budapeszt Transzfer/Facebook

21:00 Gulyáságyú – szlovák-cseh-osztrák dokumentumfilm

Rendező: Kerekeš Péter

Helyszín: Transzfer mozi - PIM

A számos díjat nyert film rendkívüli érzékenységgel szövi egybe különböző európai hadtesteknél szolgált katonai szakácsok portréját. A megszólalók emlékein keresztül nyerünk érzékletes betekintést a frontvonalak mögé, a történelem olyan dimenziója tárul fel előttünk, amelyről sem a tankönyvek sem az archívumok nem beszélnek.

Megrázó film századunkról, finom humorral

egy merőben szokatlan gasztronézőpontból.

Frontgasztronómia Forrás: Fortepan

Október 16., péntek

16:00 Gasztroszájensz, avagy, amit mindig tudni akartunk, de nem volt kitől megkérdezni - Gasztroszemiotika és gasztrofilozófia

Helyszín: PIM

Részvevők: Benyovszky Krisztián, Forgács Attila

Enni és inni kell, de amit elfogyasztunk az társadalmilag, vallásilag és kulturálisan meghatározott jelentések hordozója is. Ezért

jelekként tekinthetünk mindarra, amit megeszünk és megiszunk,

és ugyanez érvényes az elkészítés, a tálalás és az étkezés műveleteire is. A beszélgetés azt járja körbe, miféle önmagán túlmutató jelentést hordozhat egy étel és a hozzá kapcsolódó rítus, illetve hogy hogyan használják ezeket a jelentéseket az étkezésekről beszélő művek.

16.30 Főző írók – Péterfy Gergely hétnyelvenbeszélő marhapörköltje

Helyszín: PIM

Nem csak elméletben, gyakorlatban is összekapcsolják az irodalmat a gasztronómiával, az írót a bográccsal. A meleg egytálételek a PIM udvarán készülnek, a bevételt a Heti betevőnek adják, akik ételosztással foglalkoznak. Szabadtéri program, rossz idő esetén a Károlyi Étteremben tartják meg.

Péterfy Gergely receptje Forrás: Budapest Transzfer/Facebook

18:00 Irodalmi szakácskönyvek

Helyszín: PIM

Résztvevők: Fehér Béla, Segal Viktor, Szederkényi Olga

Dumas Konyhaszótárát sokan ismerik, de vajon szeretett-e főzni Jókai, Mikszáth vagy Krúdy? Gyűjtötték-e a recepteket? A beszélgetés során szó esik klasszikus receptgyűjteményekről: Lénárd Sándor Római konyhájáról, Magyar Elek Ínyesmester receptjeiről vagy Ignotus Emma asszonyként írott jó tanácsairól, Polcz Alaine szakácskönyveiről éppúgy, mint mai szerzők – Cserna-Szabó András és Darida Benedek, Fehér Béla, Váncsa István, – köteteiről.

Mitől irodalmiak ezek a szakácskönyvek?

Lehet-e csak olvasni őket, szabad-e csak főzni belőlük?

Dumas szakácskönyve Forrás: Táfelspicc

20:00 KOMAtál kóstoló

Helyszín: PIM

Résztvevők: Robert Maklowicz (PL), Viktor Faktor (CZ)

Miben különböznek a közép-kelet-európai konyhák? Mi a különbség a hasonló alapanyagokból készített, de minden nyelven más néven nevezett hagyományos ételek között, és milyen ezen nagy kedvencek irodalmi karrierje, avagy

hogyan jelenik meg a közép-kelet-európai irodalmakban a főzés és az étkezés?

Hogyan alakultak a nemzeti gasztronómiai identitások sokszor átrajzolt határaink között és mit tanultunk, csentünk egymástól a szomszédokkal? Miért szeretjük ma egymás konyháját és vajon egyforma-e a hamburger Prágában és Krakkóban? Ezeket a kérdéseket olyan szerzőkkel járják körül, akik a regionális gasztronómia avatott ismerői. Az eseményt V4 falatkákkal indítják.

21:00 Kocsmatúra – Ne csak együnk, igyunk is! Koccintson kedves íróink törzshelyén!

Találkozó: Batthyány tér, a Szent Anna templom előtt

Részvételi díj (amely tartalmazza a fogyasztást): 1500 Ft

Végre egy kocsmatúra, ami elkerüli a VII. kerületet.

A budai séta során megidézik Petri Györgyöt, Tandori Dezsőt, Bereményi Gézát és másokat.

Kocsmatúrán idézik fel íróink szellemét Forrás: Fortepan

Október 17., szombat

11:00 Paradicsomleves betűtésztával, azaz etetős versek a menzáról

Helyszín: Mesemúzeum

Belépő: 400/600 Ft

A Kompánia Színházi Társulat Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával című verseskötetét zenésítette meg. Ki emlékszik az ovisteára? Hát a tojáslevesre? És a paradicsomos káposztára? Meg a tejbegríz-összekavarásra? És a mackósajt-pucolásra? Meg a kakaóscsiga-szétgöngyölésre?

20:00 Terítéken a család – történetek az ebédlőasztal és a gyúródeszka mellől

Helyszín: PIM

Résztvevők: Yan Ge (CN), Rubin Eszter

Minden ízben megbújik egy emlék: a családi ebédek, a nagymama főztje, a gőzölgő étel illata mind édes és fájdalmas perceket idéznek. Rubin Eszter családtörténete úgy fonódik, ágazik el és ér össze, ahogy a barhesz fonatai. A fiatal, Szecsuanban született kínai írónő, Yan Ge pedig csilipaprikával ízesített lóbabpürét kínál és hozzá pikáns családi titkokat.

Hogyan ágyazódnak az emlékek egy finom fogásba

és egy jól megkomponált regénybe? Emlékek, ízek és irodalom lesz terítéken.

Ízek és emlékek Forrás: Fortepan

20:00 Sushiálmok (NL) portréfilm/dokumentumfilm

Rendező: David Gelb

Helyszín: Toldi Mozi

A Sushiálmok egy olyan ember portréja, aki szakmájában nem fogad el semmilyen kompromisszumot. Egész életét a munkájának és a maximalizmusának rendelte alá és ezzel

világhírű éttermet épített fel, amely a legszőrösszívűbb éttermi kritikusok elismerését is kivívta.

David Gelb számtalan fesztivált megjárt, gyönyörű képekkel és Philip Glass zenéivel aláfestett műve nem csak egy rendkívüli ember portréját vázolja fel, de sokat elmond a japán társadalomról és kultúráról is.

21:00 Piafilozófia

Helyszín: Cech-in

Résztvevők: Alexandr Guha (CZ), Pavel Maurer (CZ)/ Cech-in

A vasfüggöny mögötti Csehszlovákiában elképesztő leleményességgel másolták, illetve alkották újra beszerezhető alapanyagokból a csillogó nyugati bárok koktéljait. Így született a „varázsszem”, a „lehányt postás” vagy a „köpet”. Alexandr Guha

antropológusként kezdett az alkoholfogyasztási szokásokkal foglalkozni,

majd a téma szerelmese lett. Előadásában minden titokra fény derül és kóstolhatunk is.

Pavel Maurer a Prágai Gasztrofesztivál alapítója, aki a gasztronómia iránti szenvedélyét az űrhajósok csillagok iránti vágyakozásához hasonlítja. A cseh konyháról és sörről tart előadást. A program angol nyelven lesz.

Most mindent megtudhatunk az étel és az irodalom kapcsolatáról Forrás: Budapest Transzfer/Facebook

Október 18., vasárnap

11:00 Irodalmi brunch Dragomán Györggyel és Szabó T. Annával

Helyszín: Hadik Kávéház

Ráérünknapi reggeliebéd irodalommal az invenciózus szakács hírében álló Dragomán Györggyel és a főzésen túl a kóstolásban is jeleskedő Szabó T. Annával. A belépő (2500 Ft) tartalmazza a fogyasztást.

13:00 Heti betevő – ételosztás felolvasással

Résztvevők: Grecsó Krisztián, Háy János, Kollár-Klemencz László

Helyszín: Klauzál tér

Egyszer a VII. kerületi Kisüzem szakácsai elhatározták, hogy főznek arászorulóknak: így indult útjára a Heti betevő. A Petőfi Irodalmi Múzeum a perselyekbe összegyűlő adományokkal, a recept-kézirat árverés bevételével és a fesztiválon főző íróink egytálételeiből befolyt összeggel járul majd hozzá működésükhöz.