Biztonságos a hazai fokhagyma, egye bátran!

fokhagyma
Vágólapra másolva!
Fokhagymákat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Van-e az itthon elérhető fajtákban vegyszer, nehézfém és mikotoxin? Nyomonkövethetőek-e a termelők és finom-e egyáltalán a magyar fokhagyma?
Vágólapra másolva!

A Nébih legújabb terméktesztjében a fokhagymát vizsgálta meg, nem kis alapossággal. Laboratóriumaikban háromszáz növényvédőszer-hatóanyagot vizsgáltak, ezen kívül pedig nehézfémtartalmat és mikotoxin-szennyezettséget, valamint a beltartalmi értékek közül a szárazanyagot és a kéntartalmat is. Lássuk, hogyan teljesítettek a fokhagymák, melyek makói termelőktől, valamint kiskereskedelmi forgalomból (makói, sarkadi, szegedi és spanyol beszállítóktól) származtak.

Fokhagymát tesztelt a Nébih Forrás: Táfelspicc

A vizsgálatok eredményeként elmondható, hogy a minták nem tartalmaztak határérték feletti nehézfémet vagy mikotoxint. A kéntartalom átlagosan 3400 miligramm/kiló volt. Szermaradék a magyar származású fokhagymákban nem volt, a spanyolban is csak határérték alatti.

Teszteredmények 1. Forrás: Nébih

Természetesen a tételek nyomonkövethetősége most is alapfeltétel volt, amely ezúttal minden esetben megfelelt az előírásoknak. A jelölésre vonatkozó jogszabályok betartása is teljesült, azaz a kötelező információk – a termelő vagy forgalmazó neve és címe, termék származási országa – megtalálhatóak voltak. Összességében kijelenthető, a vizsgált fokhagymák jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek.

Teszteredmények 2. Forrás: Nébih

A téma szakértői és átlagos fogyasztók meg is kóstolták a fokhagymákat (nyersen és olajos futtatva is), és véleményt alkottak különböző kedveltségi szempontok alapján, mint illat, méret, hámozhatóság, íz, szín, gerezdméret és alak.

A kóstolók kedvence a sarkadi (beszállító: Fokhagymacentrum Kft.; forgalmazó: Spar) fokhagyma lett, melyet Jancsik János Makói Őszi fajtájú terméke, illetve a Szeged-szentmihályi (beszállító: Mezőker Kft., forgalmazó: Tesco) követ. Negyedik és ötödik helyen a spanyol és kínai fokhagyma végzett. A kínai származású nem került laboratóriumi elemzésre, mivel hazánkban ebben az időszakban nincs forgalomban, így a hatósági mintavételre nem volt lehetőség.

A végső rangsor Forrás: Nébih