5 ok, miért egyen most céklát

Három könnyű, gyomorkímélő vacsora – finomak, egészségesek és gyorsan elkészülnek, cékla
Vágólapra másolva!
A cékla valamiért nem a legkedveltebb zöldségek egyike, pedig megérdemelne egy tisztességes rehabilitációt: feltűnően olcsó, könnyen hozzáférhető, igazi vitaminbomba és ezer féle étel készülhet belőle. 
Vágólapra másolva!

A nátha nem a hideg, hanem az immunrendszerünk elégtelen működése miatt támad ránk - tudtuk meg minap. A nedves, ködös időjárás csak a korókozóknak válik javára. Érdemes felkészülnünk a közelgő esős napokra – ha mindezt egy idényzöldséggel és nem a boltok mediterrán gyümölcsrészlegének felvásárlásával szeretnénk elérni, akkor is van mihez nyúlnunk. A polcokon és a piacok standjain is találkozhatunk a céklával, ami a legjobb választás, és nem csak azért, mert piszok olcsó.

1. Cukros, de nem baj

Az édes íz nem véletlen, a cékla a legmagasabb cukortartalmú zöldség. Mellette azonban a legtöbbször ajánlott is. A cukrok ellenére minden felnőtt ember eheti, hetente akár több alkalommal is.

Préselve az igazi Forrás: Táfelspicc

2. Csökkenti a vérnyomást

Magas vérnyomásban szenvedőknek kifejezetten ajánlott a cékla, leginkább folyadék formájában. Kutatások bizonyítják, hogy az ital elfogyasztása után néhány órával már érezhető a hatás. Ez a céklában található nitrátoknak köszönhető, amelyek a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakulnak. Ez utóbbi tágítja a vérereket, fokozva ezzel a vérkeringést, csökkentve a vérnyomást.

3. Növeli az állóképességet

Segít, hogy jobban terhelhessük a testet: az érdem újra a nitrátoké. Sportolás előtt és után is érdemes céklalevet inni.

Számos olyan vitamint tartalmaz, amelyre szükségünk lesz a télen Forrás: Táfelspicc

4. Gyulladáscsökkentő hatása van

A cékla egyedülálló betainforrás – a betain pedig egy tápanyag, amely megvédi a sejteket, fehérjéket és az enzimeket a káros hatásoktól. Védelmezi a belső szerveket és számos krónikus betegség megelőzésére is kiváló.

5. Kiváló vitamin-, ásványianyag-és rostforrás

A céklában rengeteg az immunrendszerünk számára olyan fontos C-vitamin, de sok benne a kálium is, ami az idegrendszer és az izomzat szempontjából fontos, ne hagyjuk ki a mangánt, amely nélkül se a máj, se a vesék, és a hasnyálmirigy sem tud megfelelően működni. A folsav pedig segít elkerülni a születési rendellenességeket.

Olcsó és nagyon egészséges Forrás: Thinkstock

A cékla számtalan módon elkészíthető, a savanyúságon túl is van benne lehetőség. Vitamintartalma nyersen az igazi, ezért is ajánlják olyan gyakran a frissen préselt levet – aki nem rajong az édeskés-földes ízéért, az keverjen hozzá almát és/vagy sárgarépát, esetleg pirított diót. A nyers fogyasztás egy másik módja a saláta: vékony csíkokra szeletelve, friss fűszerekkel és könnyű olajokkal is nagyon finom. További receptjeinket itt találják.