Műanyaggal szennyezett a só

Food FOOD SALT Condiment Still life Sea salt COLOR SQUARE FORMAT só
Vajon az itthon kapható só is szennyezett?
Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás kimutatta, hogy a boltokban kapható só szemmel alig vagy egyáltalán nem látható műanyagdarabokkal szennyezett. A mennyiségek riasztóak, és nem csak a tengeri só érintett az ügyben.
Vágólapra másolva!

Egy kínai egyetem, az East China Normal University végezte a sóval kapcsolatos kutatást, melynek eredményeit az Enviromental Science and Technology Journal közölte. Tizenöt féle sót néztek meg, ezekben találtak különböző műanyagokat:

leginkább flakonokból és csomagolóanyagokból származót.

A vizeink szomorú állapotát mutatja, hogy a tengeri sóban volt a legtöbb, fél kilogrammban 1200 darab (a tavakból származó sónál ugyanez a szám 800, a kősónál 450).

A műanyagdarabok többsége szemmel nem látható, akadt azonban olyan is, amelyet kiszúrtak a kutatók. Megállapították, hogy a szennyezett só fogyasztásával napi három darab műanyag kerülhet a szervezetünkbe. Azonban felhívták a figyelmet, hogy a Kínában végzett kutatás során kizárólag kínai árut vizsgáltak, ezért az eredmények nem okvetlenül igazak más országokban is.

Vajon az itthon kapható só is szennyezett? Forrás: AFP

Nemrég nálunk is tesztelte a sókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, problémák azonban csak a jódtartalom és a nyomonkövethetőség terén mutatkoztak.