Már a sört is veszélyezteti a klímaváltozás

BRASSERIE ALCOHOL SPIRITS BELGIUM BEER ANTOINE LORGNIER BUTT ONLYWORLD WESTERN EUROPE BRUSSELS EUROPE BENELUX EU HORIZONTAL
BELGIUM. BRUSSELS. VISIT OF THE BROUWERY CANTILLON, ESTABLISHED NEAR THE GARE DU MIDI, IN BRUSSELS, IN 1900 AND STILL PRODUCING LAMBIC, GUEUZE, FARO AND KRIEK FOLLOWING OLD RECIPIES.
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás a söripart is utolérte: a belgák egyik tradicionális főzdéje, a Cantillon kongatta meg a maláta fölött a vészharangot.
Vágólapra másolva!

A legendás Lambik Kriek sajátos ízével sok ínyenc kedvence: a spontán erjedésű különlegesség sem aromáival, sem gyártási módszerével nem hétköznapi. A Cantillon vezetőjének, Jan-Pierre Van Roynak a legfrissebb nyilatkozata azonban aggodalomra ad okot:

a nagy meleg miatt már hiba várnak az erjedésre.

A Brüsszel melletti Pajottenland régióra jellemző a lambic sör. Legfontosabb jellemzője, hogy abszolút archaikusan készül, hiszen a legtöbb közismert fajtával szemben a fermentáció elindításához egyáltalán nem tesznek fajélesztőt a sörléhez: a főzés után a természetes élesztőgombák és baktériumok végzik a munkát. Emiatt az aromája is jellegzetes, fanyar, citrusosan savanykás, utóíze a régi stílusú almaborokra jellemző.

A Cantillon főzde hordói Forrás: ONLY FRANCE/Antoine Lorgnier

A mikroorganizmusok csodája

Eredete, mint oly sok italé, a házi erjesztéshez kötődik, már a középkor végén készítették elődjét. Napjainkban jellemzően 70 árpamaláta és 30 százalék búza keverékéből főzik, míg a hűtés nyitott kádakban történik, amit követően beindul a spontán erjedés.

A nyolcvanat is meghaladja azon mikroorganizmusok száma, amelyek segítenek a lambic végső ízvilágának a kialakításában:

a legfontosabbak a Brettanomyces bruxellensis és Brettanomyces lambicus élesztőgombák.

A Cantillonnál 1900 óta dolgoznak a hagyományos metódussal, de évről évre komolyabb gondok elé állítja őket a klímaváltozás: „Éjjel is túl meleg van, a közel kilencven fokon kiengedett sörlének 18-20 fokra kéne hűlni, de a meleg éjszakák miatt ez nem történik meg – ehhez -3 és 8 Celsius közötti levegő lenen az optimális.” – mondta Jan-Pierre Van Roy.

Jan-Pierre van Roy kóstolja saját főzdéjének sörét Forrás: ONLY FRANCE/Antoine Lorgnier

Bezzeg régen

A belga főzőmester szerint egyértelműen érezhető a klímaváltozás:

15 éve csinálom: csak november elején kezdünk és hamarabb is kell befejezni. Az idei ősz azonban minden eddiginél melegebb.”

Az évi 400 ezer palackos volumennel dolgozó főzde vezetője szerint nehéz szezon vár rájuk. A rövidebb sörfőzési periódus alatt kell a megszokott mennyiséget és a várt minőséget hozniuk: „Csak öt hónapunk van, a kapacitásunk viszont véges.

Egy hét kiesést még túlélünk, de hárommal már sokkal komplikáltabb lesz.