Magyarországon ismert márkák is érintettek az olívaolaj-botrányban

Szűz, extra szűz, vagy ez nem is számít? Így használd az olívaolajat!, ez zsír
Vágólapra másolva!
Alapjában rengetheti meg a vásárlók bizalmát az olaszországi olívaolaj-botrány, de a hamisított extraszűz olajok a hazai piacon is jelen lehetnek.
Vágólapra másolva!

Hét céget érinthet az Il Test magazin által elvégeztetett laborvizsgálatok utáni eljárás – már Raffaele Guariniello torinói ügyész is vizsgálódik. A

Carapelli, Santa Sabina, Bertolli, Coricelli, Sasso, Primadonna és Antica Badia

márkák az érintettek.

Szűz, extraszűz, vagy ez nem is számít? Forrás: Thinkstock

Ezek közül a már spanyol tulajdonban levő, a SOS Cuetara által birtokolt Carapelli és Bertolli idehaza is jelen vannak a kiskereskedelemben. Az Il Test fogyasztóvédelemi szaklap húsz különböző extraszűz olívaolajat vizsgált, ezek közül kilenc épphogy csak elérte a normál változatok minőségi szintjét.

Frissen begyűjtött olívabogyók Domaine le Rocher des Fees településen, a dél-franciországi Vendemian közelében Forrás: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A termékcsoport már régóta vesztett jó híréből. Tom Mueller sok vitát kiváltott könyve már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet a szinte mérhetetlen mennyiségű importra, amely az olasz feldolgozók felé irányul legális és illegális csatornákon. A New York Times korábbi cikke szerint jelentős azon piaci szereplők száma, akik olcsóbb, akár egyéb növényi olajakkal ütik fel a drága olívát, majd a megfelelő külalakot növényi festékanyagokkal állítják be.

Milyen az extraszűz olívaolaj?

A legjobb és legdrágább a hidegen, mechanikusan préselt extraszűz olívaolaj. Az eljárás során az alapanyag hőmérséklete nem lépheti át a 27°C-t. Alapfeltétel, hogy a szüretet követő 24 órán belül el kell kezdeni az olívabogyók sajtolását, mert a várakozás minőségromlást és a savtartalom emelkedését hozza magával – az előírások szerint ez nem lehet több, mint 0,8%.