Ha kézbe veszünk egy ilyet valamelyik ázsiai csecsebecse boltban, szemünk csak a végterméket látja. Aki nem faipari szakember, bele sem gondol, hogy milyen precíz esztergálási folyamat kell ahhoz, hogy egy ilyen kedves tárgy a konyhánkba kerüljön.
A tradicionális módszer azonban még bámulatosabb – az alábbi videóban önök is megbizonyosodhatnak arról, hogy a középkori metódusokkal milyen időigényes az alkotás.
A kínai Shavo községben egykor 270-en végeztek ilyen munkát, ma már csak hatan, de ők is nyolcvan fölött járnak. A fiatalok zömét nem érdekli az e fajta tevékenység, bár a beszámolók szerint újra akadnak olyanok, akik elsajátítanák a konyhaeszközök archaikus készítési módját.
Nézzék meg, hogy dolgozik a konyhai fatálakon a 84 éves Cseng Dzsinking: a mozdulatsor ugyanolyan, mint sok száz éve – reméljük lesz, aki ezeket a mesterfogásokat tovább örökíti.