Sok a kövér gyerek, a szülők is tehetnek róla

Dr. Life, Így adjunk több egészséges évet gyermekeinknek, egészség, gyerek, túlsúly, kövér, kenyér
Vágólapra másolva!
Nem biztos, hogy minden jó, amit a gyerekek finomnak találnak. A szülői példa segíthet abban, hogy a gyerekek táplálkozása sokszínű és kiegyensúlyozott legyen. Ha így van, abba egy-két szelet rántott hús is belefér.
Vágólapra másolva!

A gyermekelhízás okait kutatták a táplálkozási szokások felmérésével a gyermekeket nevelő magyar családok körében. A vizsgálat apropóját egy korábbi kutatás eredménye adta. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nestlé közös felmérése szomorú képet mutat:

a magyar gyerekek negyede túlsúllyal küzd.

A spagetti mindent visz

A friss kutatás során arra is kitértek, mik az óvodás és kisiskolás 4-8 éves, illetve a 9-12 éves korosztályhoz tartozók kedvenc ételei. A kisebbek és a nagyobbak esetében is a bolognai spagetti lett az egyértelmű győztes. Az óvodások és a kisiskolások java a milánói makarónit és a rántott húst is a kedvenceik között említette, de sokan a palacsintát és a pizzát nevezték meg, mint kedvelt fogásokat.

Adjunk több egészséges évet gyermekeinknek Forrás: Thinkstock

Érdekes megfigyelni az elutasított ételek listáját is. A legtöbb kisgyereket gombával, főzelékkel (különösen tökfőzelékkel) és spenóttal lehet kikergetni a világból, a nagyobbak esetében szintén ezek tekinthetők a fő ellenségnek.

Tudja, miből késztül a legjobb rántott hús? Ha nem, okvetlen kattintson ide.

Maradhat a rántott szelet

Kiss-Tóth Bernadett, dietetikus szerint a tésztaételeknek, vagy a rántott húsnak lehet helye a kiegyensúlyozott étrendben, amennyiben a mértékletességet tartjuk szem előtt. „Nem mindegy, hogy milyen gyakran, milyen mennyiségben, milyen körettel kerülnek a gyerekek tányérjára ezek a fogások. Ha egy gyereknek a pizza a kedvenc étele, azzal önmagában nincs probléma, csak azzal, ha ezeken a kedvenc ételeken él.

Kirántott húsok Forrás: Origo

A szakember elárulta, néhány kisebb módosítással az ízélmény megtartása mellett is egészségesebbé válhat pár kedvenc fogás: „Ha például a bolognai spagettihez zsírszegény húsból készül a szósz, a rántott hús mellé pedig salátát vagy egyéb zöldségköretet is adunk, máris sokat tettünk azért, hogy gyermekünk étrendje változatosabb és kiegyensúlyozottabb legyen, ami hosszútávon csökkentheti az elhízás kockázatát is” – figyelmeztet.

Tudja, milyen az igazi bolognai?

Aki a reformtörekvések ellenére tudni szeretné, hogy készül az igazi, bátran nyúljon az 1982-ben, az Olasz Gasztronómiai Akadémia által pontosan meghatározott és közzétett bolognai, azaz a ragù alla bolognese receptjéhez.

A leírást az Akadémia oldalán található receptből fordítottunk.

300 g durvára darált zsíros marhahús
150 g szalonna
50 g sárgarépa
50 g zellerszár
50 g vöröshagyma
300 g paradicsompüré, vagy hámozott paradicsom
1/2 pohár száraz fehérbor
1/2 pohár zsíros tehéntej
alaplé
3 evőkanál olívaolaj vagy 50 g vaj

bors
1/2 pohár zsíros tejszín

Egy vastag falú és aljú vas vagy kerámiadeényben felolvasztom a felkockákott szalonnát, a kisült töpörtyűket kiveszem és finomra aprítom. Az olajat, vagy a vajat hozzákeverem, átforgatom rajta a finomra aprított zöldségeket, hozzáadom a darált húst, alaposan elkeverem. Meglocsolom a borral, és addig keverem közepes lángon, amíg a bor elpárolog. Ráöntöm a paradicsomot és fedő alatt alacsony lángon két órát rotyogtatom. Ha muszáj, mert elfő a leve, azt alaplével helyettesítem. A két óra végén öntöm hozzá a tejet. Sózom, borsozom. A tejszínt akkor adom hozzá, ha nem friss, hanem száraz tésztát főzök ki hozzá. Kizárólag tagliatelléhez.

Fontos a nyíltság

„Az elutasított spenót, gomba, a többi zöldséggel egyetemben ugyanakkor fontos tápanyagokat, köztük ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz, így fontos, hogy a gyerekek étrendjét színesítsék nap mint nap. Ezért is kell odafigyelni rá, hogy szülőként mi is jó példát mutassunk a kicsiknek. A közös főzések és a közös étkezések például alkalmat teremtenek arra, hogy megismertessük velük a különböző hozzávalókat, így nyitottabbakká váljanak, többek között a zöldségek iránt is” – tette hozzá Kiss-Tóth Bernadett.

Fördős Zé gasztroblogger Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az RTLII főzőműsorának zsűritagja, Fördős Zé szerint a főzés kreativitást, koncentrációt, szabadjára engedett fantáziát igényel, de megvannak a körülírható szabályai is. Egy élénk fantáziájú, energiával teli gyerek tehát könnyen magára találhat a konyhában. A Konyhafőnök Junior gasztroblogger arca is megerősítette azt, hogy a szülői példa szerepe jelentős a táplálkozási szokások kialakításában.

Fördős Zé: Trendi eljutni az új helyekre, lefotózni az ételeket

"Akkor színes a paletta, ha sokan helyet kapnak rajta. Nem erőszakosan, más vonalat elutasítva kell védeni a hazait, hisz lényegében nincs is félnivaló. Ha valakinek bejön a kocka formájú csirkecomb, lehet, hogy otthon minden vasárnap így készíti majd el a családi ebédre, míg pár hét után meg nem unja, mert rájön, hogy tök jó móka volt, de jó az eredeti is."

Fördős Zével készült interjúnkat itt olvashatja!

Fontos a szülői példa

„Minden azon múlik, hogy a környezet - leginkább a szülők, de ideális esetben az iskola is - milyen gasztronómiai világot mutat meg a gyerekeknek. Ha esténként a közös családi főzéseknél előkerül egy-egy érdekesebb fűszer vagy ritkábban használt zöldség, a gyerek hamar rájön, hogy a dínó formájú csirkefalatokon túl is van élet illetve étel” – véli Fördős Zé, aki a friss minőségi alapanyagok fontosságára is felhívja a figyelmet.

Hétvégén ez is beleférhet Forrás: Thinkstock

Azt is elárulta, hogyan állítaná össze azt a reggelit, ami egyszerre kiegyensúlyozott és ízlik is gyermekünknek. „Nem egy-egy napra, hanem a folyamatos változatosságra fókuszálnék.

és lehetőleg legritkábban bolti felvágott, cukrozott készétel. A változatosság nem csak egészséges, de gyönyörködtet is: ha minden nap valami más kerül az asztalra, a gyerekek és a felnőttek is szívesebben reggeliznek!” – hangsúlyozza.