Magyarabb lesz a soproni sör

ivás, sör, alkohol, korsó
Vágólapra másolva!
Magyarabb lesz a Soproni: a jövőben kizárólag hazai árpa kerül a Heineken Hungária italaiba – erről ma kötelezettségvállalást írtak alá.
Vágólapra másolva!

A Heineken Hungária eddig is elsősorban magyar árpából készült malátát szerzett be sörei előállításához a dunaújvárosi és ógyallai (Szlovákia) malátagyárakból, azonban mostantól vállalja, hogy a Soproni sörökhöz szükséges árpát külön tárolja, hogy biztosan itthoni forrásból érkezzen a fontos alapanyag.

Sör minden alkalomra Forrás: AFP

A Heineken elkötelezett amellett, hogy termékeit világszerte elsősorban helyi alapanyagokból készítse el, ezzel is támogatva a lokális mezőgazdaságot.

ezáltal a családok életminőségének javításához. Partnereink azok az integrátor vállalkozások, amelyek biztosítják, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben álljon rendelkezésre a sörárpa, és ennek érdekében vetőmaggal valamint egyéb eszközökkel is segítik a gazdákat” – jelentette ki Joris Huijsmans, a Heineken Hungária vezérigazgatója.

100 termelőnek

Eddig is előnyben részesítették a hazai termelőket: a sörgyártáshoz szükséges árpa és kukorica 86%-át szerezték be a határokon belül, és az arány további javítására törekszenek partnereikkel, a magyar gazdákat segítő integrátor cégekkel.

Mintegy 100 termesztő számára válik hosszútávon biztosítottá a lehetőség Magyarország északi és délnyugati régióiban, hogy a cég beszállítóivá váljanak.

Emellet a cég a ciderek gyártásához 65 ezer tonna almából készülő koncentrátumot vásárol, amely a hazai feldolgozott almamennyiség 10 százalékának felel meg.

Magyar sörbe magyar árpát! Forrás: Thinkstock

Idehaza elsőként

A nagy sörgyártók közül először a soproniak tettek ilyen vállalást. Állításuk szerint

döntésükhöz majd akkor is tartják magukat, ha esetleg többet kell majd fizetni a valamelyik szomszédos országban termesztettnél.

A magyar gazdák részben exportra is termelnek, hisz a Heinekennél cégen belül, a szlovákiai Ógyallán készítenek az árpából malátát – a végeredmény a régió más országainak sörgyártásában is szerepet kap.

A sör fontos

A vállalat mintegy 20 000 tonna malátát dolgoz fel soproni, illetve martfűi gyáraiba évente. A mennyiség körülbelül 26 000 tonna árpából állítható elő, amely a teljes magyarországi sörárpa termés 20 százalékának felel meg.

A sörgyár vezetője mellett Szakács Árpád, az Agrocrop Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója látta el aláírásával a kötelezettségvállalást, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is üdvözölt.

Munkát ad a sör Forrás: Thinkstock

Előnyök és kapcsolatok

„Heineken Hungária a teljes magyarországi sörárpa termőterületének 21%-át vásárolja fel, a ma aláírt kötelezettségvállalás közvetetten közel 100 magyar gazdára lesz pozitív hatással, akik többsége az észak- és délnyugat-magyarországi termőterületeken gazdálkodik” – fogalmazott a miniszter.

Nagy Ádám, a Gödöllői Tangazdaság vezérigazgatója arról beszélt a sajtóeseményen, hogy milyen szerepet tölt be a sörárpa a magyar mezőgazdaságban, és hogyan tud egy tangazdaság egy világcéggel, a Heinekennel együttműködve tenni a minél jobb minőségi paraméterekkel rendelkező gabonafajta nemesítéséért.