Vágólapra másolva!
A tavalyi Esthajnal az év legmegosztóbb söre lett. Találkoztunk olyannal, aki istenítette, az év főzeteként emelte ki, mások meg sem tudták inni. Nem titok, mi is ebbe a csoportba tartoztunk: a fenyős íz egy véletlenül kortyolt fürdővízre emlékeztetett, amibe bőven locsoltak a régi, szocialista, zöldflakonos csehszlovák habfürdőből.
Vágólapra másolva!

Tegnap, az első kóstoló előtt aggódtunk. Egyik oldalon ott volt az élmény, hogy tavaly egy fél pohár utána mosogatóba került az ital, de ezzel szemben az állt, hogy a Szent András az egyik legjobb minőségben – állandó minőségben - termelő kisüzemi főzde idehaza.

A gyertya szépen átvilágítja Forrás: Zirig Árpád

Az egy-egy jól sikerült tétel fölött a hangsúly az állandóságon van, hiszen a kézműves, félprofi, félamatőr mezőnyből csak úgy lehet kiemelkedni, hogy mindig megbízhatóan ugyanolyan íz és minőség vár ránk a palackokban. Békésszentandráson ez sikerült, így

évek óta bátran, csalódás nélkül isszuk dolgaikat,

legyen az gyümölcsös sör, vagy éppen a múltkori, alsóerjesztésű tesztben is jól szerepelt Ogre.

Miért más a 'zidei?

Az Esthajnal nem egy ízt jelöl, hanem a karácsony előtti szezonális terméküket, ami mindig különleges, eltér a hétköznapi aromáktól. Tavaly ugye túltolták, de eltelt egy év, felejtsük el, foglalkozzunk az utóddal.

Csapolva az igazi, tudják ezt a Cactus Juice-ban Forrás: Zirig Árpád

Csapolva jött az első pohár. Annak ellenére, hogy egy picit túl volt hűtve, erős illata már így is megjelent. Mivel ez egy füstölt búza barnabak, a pörkölt illat kötelező: az első kortynál ugyanezt az élményt kaptuk,

markáns, mint egy tábla szalonna.

Mindezt remekül kiegészíti az érett banán aromája, amelyet lecsengésében halvány rózsaborsos másodperc követ.

Hagyjuk a rizsát, finom vagy sem?

Alátét és szoknya a pulton Forrás: Zirig Árpád

Ha egyszerűbb választ kell adni, akkor egy remek sör, amit nem csak karácsony táján, de az év bármelyik szakaszában örömmel fogadnánk, igaz, észnél kell lenni, mert a 7 százalék alkohol sok –

ez nem olyan ital, amiből egyiket isszuk a másik után, mert annak csúnya vége lesz.

A tendencia, hogy a sör az üdítő alkoholos italon túl legyen része a gasztronómiának, már világosan körvonalazódik idehaza is. Külföldön már több nagy gyártó tolja a kampányát – az ógyallai Zlatý Bažant „a sör hét íze” elnevezéssel, séfek tudását bevetve ad konyhai tippeket. Magyarországon ez még nem jellemző, de pont a kisebb főzdék azok, akiknek érdemes erre ráállni – a Szent András nem hagyta ki a ziccert.

Palackban is remek választás Forrás: Zirig Árpád

Kocsmából a konyhába

A sör mellé komplett receptsort kínálnak, és nem is rosszakat. A kedvencünk a szarvasi Liget Hotel márványos nyakszirtje, de az őshúsos batyukák a János Étteremből is gusztusosak. Az Esthajnal a bonyolult fogásokon túl is remek lehet: van annyi az ízében, hogy sütés közben húsokhoz, hagymához és káposztához is odapasszintsuk, ám gond nélkül löttyintenénk belőle a hurka alá is.

A csapolt tételen túl lehetőség nyílt megkóstolni az üveges változatot is: az esthajnalt 0,33-as kiszerelésben palackozzák. A hordóból jövő frissesség itt kevésbé kontúros, de a füstösség mélysége megmarad, a banánra emlékeztető krémes íz talán még hangsúlyosabbá vált.

50 kcal? Mi az nekünk! Forrás: Zirig Árpád

Nem ma kezdték

1993-ban főzték első sörüket – munkájukat, ötleteiket nem az utóbbi évek kézműves-forradalma szülte. Legendáriumukban masszív alapot jelentenek a sajátos megoldások, ami ma könnyen megrendelhető eszköz, akkor még mind egyedi gyártást kívánt:

a főzdében egy időben Wartburg ablaktörlőmotor és IFA főfékhenger is dolgozott.

Söreiken érezhető a kreativitás és fejlődés: az Esthajnal 2015-ben ott a múlt adta tapasztalat, de a jövő szénsavas, malátás ígérete is.