Karácsonyi vadulás a konyhában

Fácánropogós töltött alma fácán alma karácsony erdő
Fácánropogós és töltött alma
Vágólapra másolva!
Az ünnep közeledtével az erdő elkezd beköltözni a városba: örökzöld ágak, adventi koszorúk, fenyőtobozok és dekoratív termések bukkannak fel a lakásokban - mindannyian vágyakozunk a természet után. 
Vágólapra másolva!

Még a legmegrögzöttebb városlakó technokraták szívét is megmelengeti a fenyőággal díszített ajándékcsomag, a bogyós ágakból, tobozokból, mohával komponált asztaldísz, vagy a fehér karácsonyok (elveszett, romantikus amerikai filmekből és ifjúsági regényekből ismerős) képe.

A hagyományok útján

A karácsonyi termőág vagy életfa állítása, amely az évről évre megújuló természetet szimbolizálta, régi hagyomány: Az ág lehetett rozmaring, kökény, vagy nyárfa, amit a gerendára vagy a szobasarokba függesztettek, és aranyozott dióval, piros almával, pattogatott kukoricával, máshol mézeskaláccsal díszítették.

A karácsonyfa-állítás egy újabb keletű szokás, amely protestáns német eredetű, az arisztokrácia és a városi polgárság közvetítésével honosodott meg az egész magyar nyelvterületen. A múlt század közepén szorította ki teljesen a karácsonyfa a termőágat. A karácsonyfát először a termőághoz hasonlóan almával, dióval, házilag készített süteménnyel, díszítették, majd később átvette ezek helyét az üvegdísz. Ma pedig az ízlésnek és divatnak megfelelően mindenki kedve szerint díszíti a fenyőfáját.

Az ünnepi asztalra kerülő ételek egy része is az erdőt idézi. A mi ajánlatunk is ilyen, próbálják ki a hagyományos menü mellett, vagy éppen helyette!

A rontást elhárító dió, az egységet, egészséget és szépséget szimbolizáló alma éppúgy helyet kap benne,

mint a tradicionális karácsonyi étkekben, míg a különlegességet az vadhús adja hozzá.

Fácánerőleves sajtos piskótával Forrás: Halmos Mónika

Fácán erőleves sajtos piskótával

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész fácán
  • 1 db velős csont
  • 5 dkg vaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 80 dkg vegyes leveszöldség
  • 5 borókabogyó
  • 5 szegfűszeg
  • mogyorónyi friss gyömbér
  • só, fekete bors, 2 babérlevél

A sütőt 220 °C- ra előmelegítjük. Egy mélyebb tepsiben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a feldarabolt fácánt, a csontot, és 15-20 percig sütjük. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket és további pár percig pirítjuk. A sütőből kivéve az egészet egy nagy fazékba borítjuk, beletesszük a fűszereket, felöltjük 3 liter vízzel és csendes gyöngyözéssel másfél órán át főzzük.

Hagyjuk állni, majd zsírtalanítjuk, leszűrjük.

Sajtos piskóta betéttel tálaljuk.

Sajtos piskóta

Hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 8 dkg reszelt sajt
  • reszelt szerecsendió

A tojássárgákat a puha vajjal, csipetnyi sóval, reszelt szerecsendióval habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, reszelt sajtot, végül a tojásfehérjékből vert kemény habot. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk kb. kisujjnyi vastagon, majd előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Még melegen a papírt lehúzzuk róla, és tetszőleges formákat szúrjuk ki belőle.

Fácánropogós és töltött alma Forrás: Halmos Mónika

Fácánropogós az erdő gyümölcseivel töltött almával

Hozzávalók:

  • 50 dkg főtt fácánhús
  • 3 tojás
  • 2 dl húsleves
  • 10-15 dkg zsemlemorzsa
  • 3 dkg vaj
  • só, bors
  • 2-3 borókabogyó
  • kakukkfű
  • 1 evőkanál mustár
  • csipetnyi szerecsendió
  • a sütéshez olaj
  • a töltött almához: 4 kisebb alma
  • 40 dkg erdei gyümölcs vegyesen
  • fél dl félédes fehérbor (vagy narancslé)
  • 3 evőkanál méz
  • csipetnyi őrölt fahéj

A főtt fácánhúst a csontokról lefejtjük, ledaráljuk. A tojásokkal, a fűszerrel, és a húslevessel elkeverjük, majd annyi zsemlemorzsával gyúrjuk össze, hogy jól formázható masszává váljon. A masszából ujjnyi rudakat formálunk és bő, forró olajban aranybarnára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán lecsöpögtetjük.

A töltött almához az almákat félbevágjuk, a magházat kimetsszük.

A fél gyümölcsöket fél percre forrásban lévő citromos vízbe mártjuk, majd lehűtjük.

Az erdei gyümölcsöt borral vagy narancslével és a mézzel felfőzzük, fahéjjal ízesítjük. A fácánropogóst a megtöltött almákkal kínáljuk, nagyétkűeknek burgonyakrokettet vagy burgonyapürét is adhatunk mellé.

Diós tortácska Forrás: Halmos Mónika

Diós tortácska

Hozzávalók / 6-8 személyre

  • A linzertésztához: 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • a barnacukros tésztához: 25 dkg barnacukor
  • 3 tojás
  • 6 dkg puha vaj
  • 1 vaníliarúd
  • a diós florentinhez: 20 dkg cukor
  • 14 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 25 dkg durvára tört dió
  • a töltéshez baracklekvár
  • apróra vágott aszalt füge

A linzertészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. A cukortésztához összekeverjük a tojásokat a barnacukorral, a vaníliarúd kikapart belsejét és a szobahőmérsékletű vajat szintén hozzáadjuk.

A vékonyra nyújtott linzertésztával gondosan kibélelünk 6-8 db, kb. 8 cm átmérőjű és 5 cm magas formát és lekvárral megkenjük, majd apróra vágott aszalt fügével kirakosgatjuk az alját. A formákban elosztjuk a barnacukros masszát és előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig sütjük, míg a széle szép aranybarna lesz. Amíg sül, a vajat meg a tejszínt a cukorral és a liszttel összekeverjük, a diót hozzáadjuk. Sütőpapírra kis halmokat teszünk a masszából, majd 160 fokon 10 perc alatt készre sütjük.

A tortácskákat a diós florentinnel díszítve kínáljuk.

Nem szokványos menü, de ha le tudunk csapni egy kis fácánra, érdemes kipróbálni – maradandó élmény lehet!