A halál gyümölcsfája a tengernél vár

manszanilyafa, Hippomane Mancinella, Manchineel
Vegyük komolyan!
Vágólapra másolva!
Egyre több magyar indul telente a trópusokra. A gyanútlan kiránduló csak sétál a parton, a lábát mossa a Karib-tenger, arcát süti a nap. A homokból árnyékkal csalogató fa nő ki, rajta vadalmányi, szimpatikus, csalogató termésekkel. Ön is megkóstolná? Ne tegye, halálos lehet! 
Vágólapra másolva!

Hallottunk már mérgező növényekről, tudjuk melyek voltak alkalmasak arra, hogy egy-egy családi vitát vagy örökösödési ügyet pikk-pakk lerendezzenek. Ez az ártalmatlannak látszó fa azonban komplex hatásával sok mindenen túltesz – nem véletlen a beceneve, az arbol de la muerte, vagyis a halál fája.

Vegyük komolyan! Forrás: Scott Hughes, Flickr

A kutyatejfélék családjába sorolják a manszanilyafát. Már a Hippomane mancinella latin név is fenyegető, hiszen

a hippo lovat, a mane pedig őrültet jelent – csak nem lehet véletlen, igaz?

Európában nagyon ritkán fordul elő, csak mesterségesen ideültetett példányokkal futhatnak össze a szerencsések. Az Egyesült Államok déli csücskében, a Karib-szigetvilágban, valamint Dél-Amerika északi partvidékén viszont nem ritka.

Mindene mérgező

Minden része erősen toxikus, a gyümölcse, a levele, a nedvei – sok helyen figyelmeztető táblákat tesznek ki, hogy a turisták meg ne kóstolják a termést – ezek sajnos hívogató szuvenírek is egyben, a külföldiek gyakran hazalopják maguknak emlékül, olyankor már csak a törzsre pingált piros X lehet árulkodó, ha éppen ráfestették.

A halál almája Forrás: Wikipedia

A nagyjából ötméteresre megnövő fa által termelt vegyi anyagok összes fajtáját máig sem sikerült azonosítani. Többek között a forbol található meg benne, ami természetes diterpén-észter, de a hippomanin, mancinellin, szapogenin, flór-acetofenon-2,4-dimetiléter és fizosztigmin is kimutatható.

A legendák szerint Kolumbusz Kristóf a halál almájának hívta – talán az ő emberei is megismerték a kínt, amit egy ártatlan kóstolás okoz.

A kellemes édes ízt hamar leváltja a száj bizsergése, erősödő zsibbadása, amit pokoli fájdalom követ. A helyzeten csak ront a torok, a nyelőcső és a légutak bedagadása, ez akár fél napig is eltarthat, ráadásul a kevésbé szerencsések meg is fulladhatnak közben. Az őslakosok természetesen fegyvereiket is a nedvével kenték be, a nyilak hegyén tisztes távolságra tudták a kínt továbblőni.

Nem csak az emberre veszélyes

Ne higgyék, hogy ennyi: a tejszerű nedv, amit a manszanilyafa termel, súlyos bőrsérülést képes okozni, olyat, mintha forró parázs hullott volna a testre. A gyulladást duzzanatok kísérik – nem véletlen, hogy a helyiek

felhívják a turisták figyelmét a fogyasztási tilalmon túl arra is, hogy esőben se álljanak alá,

ugyanis a leveiben található mérgező nedvet a víz hígítva ugyan, de képes rájuk mosni. Autóval sem tanácsos aláparkolni, könnyen tönkreteheti a fényezést a rácsöppenő nedv. Érdekes módon vannak olyan állatok, amelyeket hidegen hagy – ezek egyike az amúgy sem túl bizalomgerjesztő garrobo leguán.

Amúgy mutatós, de jobb messziről gyönyörködni benne Forrás: darwinfoundation.org

Maradnak a helyükön

Mielőtt felkiáltanánk, hogy mindet ki kell vágni és el kell égetni, két dolgot fontos megemlíteni. Gyökérzetével nagyon ügyesen megfogja a parti talajt, segít az erózió hatásainak mérséklésében, másrészt elégetve is szórja a halált: akinek a szemébe megy a füstje, akár meg is vakulhat.

A növény a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, hivatalosan ez a világ legveszélyesebb fája – nemcsak az utazók legendái szerint, hanem a valóságban is. Viszont ami méreg, az gyógyszer is lehet, így nem véletlen, hogy az utóbbi időben egyre több kutató próbálja analizálni az eddig messziről elkerült növényt; hisznek benne, hogy a gyógyszeripar számára hasznos összetevőkre bukkanhatnak.

Képregény idegeneknek Forrás: Gael Chardon, Flickr

Az optimista radiológus

A hatásmechanizmusát már többen leírták – vagy saját maguk éltek át mérgezést, vagy mások szenvedésének voltak tanúi. Néhány évvel ezelőtt Nicola H. Strickland radiológus futott bele Tobago szigetén.

Fehér homok, pálmák és a kék tenger. „Amikor megláttam a nagy fát, alatta a mandarin méretű lehullott gyümölcseit, nem késlekedtem, beleharaptam, sőt egy barátom is így tett.

A naiv turista azt hitte, elmúlik, de nem, csak rosszabb lett, fuldoklott, kitapinthatóvá váltak a nyirokcsomói, duzzanatok keletkeztek a torkában.

Fel ne vegyük! Forrás: Laurie Voss, Flickr

Húsa mar és fojtogat, a leve éget – akinek ez sem lenne elég, számolhat a komoly hasmenéssel is, ami akár halálos kiszáradást is okozhat. A manszanilyafa kapcsán csupán egy morbid pozitívumot emelnek ki a tudományos források: egy időben

a törzséből készültek a koporsók a szigetvilágban,

igaz, ehhez csak természetesen kidőlt, alaposan kiszáradt törzseket használtak fel, amelyek folyékony nedve már nem veszélyeztette az asztalosok bőrét.

A magyarok is vigyázzanak

Az utóbbi években egyre több magyar is a Karib-tengernél próbálja megszépíteni a telet, a last minute utak egyik kedvelt célpontja a szigetvilág. Nézzék meg jól ezt a gyümölcsöt, és meg ne kóstolják, ne álljanak alá, és tüzet se rakjanak belőle – pokollá, vagy akár végzetessé tudja tenni a kirándulást.