A tojás az új szuperkaja, már megint

Húsvéti tojás kifújt tojás kész
Tessék, kész a kifújt tojás
Vágólapra másolva!
Alapélelmiszer, amit már annyira megszoktunk, hogy ritkán értekezünk érdemeiről. Fehérje-és vitaminforrás, amely ezerféleképpen elkészíthető és felhasználható. Annyira kézenfekvő, hogy nem is gondolnánk, mennyi mindent nem tudunk róla.
Vágólapra másolva!

A tojást senkinek sem kell bemutatni – mondhatnánk könnyelműen, de tényleg igaz ez a megállapítás? Néha a legkézenfekvőbb, legtöbbször használt dolgokról tudunk a legkevesebbet, vagy ezeket övezi a legtöbb ellentmondás. Vegyük sorra azokat a kérdéseket, amelyek felmerülhetnek a tojással kapcsolatban.

Tényleg mindent tudunk róla, amit tudni érdemes? Forrás: Ács Bori

Meg kell mosni a tojást?

A boltokban kapható tojás mosása körüli vita műbalhénak tűnik, ugyanis azok általában patyolat tiszták és rendszerint papírdobozban kerülnek a polcokra. De mi van akkor, ha a piacon jutunk hozzá, esetleg egyenesen egy tanyáról vesszük, és így

elkerülhetetlenül kerül hozzánk egy-két sokat látott darab?

A szakértők szerint ezeket sem szabad vízzel megmosni, ugyanis a tojás felszínén található egy védőréteg, amely távol tartja a baktériumokat. A vízzel ezeket könnyen belemoshatjuk a tojás héjának pórusaiba.

Ha mindenáron tisztogatni akarunk, tegyük ezt száraz törlőkendővel

és igyekezzünk úgy feltörni a tojást, hogy a belseje ne érintkezzen a héjjal.

Polcon, vagy hűtőben a helye? Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Hűtőben kell-e tartani a tojást, vagy sem?

Ez a kérdés szorosan kapcsolódik az előzőhöz. A boltban kapható tojásokat minden esetben gyárilag megmossák. Az így eltűnő védőréteget egy olajos réteggel próbálják pótolni, ami azonban nem nyújt akkora védelmet, mint előde. Ezért ezeket már az üzletekben is hűtőszekrényben tárolják, és otthon is érdemes így cselekedni.

Ez egyébként a szalmonella elleni védekezés egyik alaptétele.

Ha házi tojást vásárolunk, akkor a természetes védőrétegnek elvileg még ott kéne lenni a tojáson, ezért akár szabadpolcon is tárolhatjuk. Azonban biztos, ami biztos, a hűtővel tévedni nem lehet.

Sok benne a vitamin Forrás: Táfelspicc

Tényleg szuperkaja a tojás?

A világ úgy működik, hogy mindig az újdonságokon pörgünk, és ez azt a látszatot keltheti, hogy ami régi, megszokott, az kevésbé jó és egészséges.

A tojás a legjobb ellenpélda,

ugyanis egy igazi szuperélelmiszerrel állunk szemben. Tekintettel arra, hogy milyen mennyiségű és minőségű fehérje található benne, az ára nagyon kedvező. A fehérjében sok a szelén, a D-, B6-és B12-vitamin; az ásványi anyagok közül a cink, a vas és a réz. A sárga rész emellett A-, D-, E-és K-vitaminban gazdag.

Persze, koleszterin is van benne, de nem vészesen sok: egy közepes méretű tojás a napi szükséglet egyharmadát elégíti ki. Zsír is van benne, azonban tudható, hogy mértéktartással ezek nem okoznak bajt a szervezetben, hanem épp ellenkezőleg.

Nem kell tiltólistára tenni akkor sem, ha fogyókúrázik Forrás: Ács Bori

Fogyókúrázók jobb, ha távol maradnak tőle?

A tojást általában nem kötjük össze a fogyókúrákkal. De a hangsúly itt is a mértéken van. Kis mennyiségben és a megfelelő napszakban fogyasztva nem hogy nem hizlal, de kifejezetten jó diétás választás is lehet. Egy amerikai kutatóintézet, a Rochester Center for Obesity Research szerint a reggelire evett tojás elősegíti, hogy a nap folyamán kevesebb kalóriamennyiséggel is megelégedjen a szervezet. A tojásból annyi energiát el tudunk raktározni, ami egy jó darabig kitart, és megelőzi a súlyos ebédeket és vacsorákat is.