A világ legdrágább éttermeiben 100 ezernél kezdődik az élet

étterem drága luxus
A Kytcho egyik terme
Vágólapra másolva!
Ha egy pillanatra felnézünk kifőzdés menünkből, bizony eszünkbe juthat, hogy igazán ennénk valami puccos helyen is, legalább egyszer az életben. Ha túl követelőzőek vagyunk a bankban, megüthetjük a bokánkat, és akkor marad a börtönmenza – álmodozni azonban a csirkepörkölt fölött is lehet.
Vágólapra másolva!

A CN Traveler összegyűjtötte a világ tíz legdrágább éttermét, azokat, ahová földi halandó nem jut be, még egy gusztusos blöffel sem.

A belépőhöz egy dolog kell, tengernyi sok pénz

– igaz, a stílus nem árt mellé, hogy értékelhessük a fine dining arany kisvillás csúcsait.

Arról, hogy mennyiből jön ki egy családi nagyvacsora, nem is merünk értekezni, helyette megnézzük a belépő szintet, hogy megtudjuk, mennyi legyen a kártyánkon, ha mosogatás nélkül szeretnénk megúszni a kóstolást.

10. Restaurant Le Meurice, Párizs, Franciaország

Vacsika úri hangulatban Forrás: Origo

Alain Ducasse francia sztárséf egyik vállalkozása: nemcsak a nevet kell megfizetni, hanem a Versailles-jellegű környezetet, az antik tükröket, kristályokat és a legkomolyabb francia hagyományokon alapuló konyhát. A legolcsóbb menü 118 ezer forint, de ez csak a diétás belépő – a felső határról szemérmesen hallgatnak.

9. Maison Pic, Drôme, Franciaország

Maison Pic, Drôme - a konyha is elég exkluzív, igaz? Forrás: Origo

Anne-Sophie Pic a kevés női séf egyike, akik a világban három Michelin-csillagos konyhát vezetnek. A belépő menü itt sem olcsó, de a végletekről jobb nem beszélni –

százezer forint alatt nem is állnak velünk szóba.

8. Masa, New York City, USA

Masa: egy falatnyi átlagfizetés Forrás: Origo

Két fontos alapelv vezérli Takajama Masza séfet: az egyszerűség és az összetevők esszenciális aromája. A Masát a város legegzotikusabb éttermének tartják, ahogy őrületes gasztrokarambolban egyesül a kontinens és a tengerek ízvilága. 130 ezer alatt még vécére se engednek be, de jóllakni ennyiből biztosan nem fogunk.

7. Per Se, New York, USA

Luxus a város közepén Forrás: Origo

Ha innánk is egy pohárkával, százezer forintnyi dollár nélkül meg se álljunk előtte, bár aki igazán megismerné Thomas Keller legendás konyháját, világhírű tengeri csemegéit,

jó, ha még egy-két átlagfizetésnyi valutát zsebre vág.

6. Aragawa, Tokió, Japán

Így néz ki a világ legjobb steakje sütés előtt Forrás: Origo

A szakértők szerint itt kapható a világ legszebb márványos wagyusteakje – ez a húsimádók szent temploma, az alapmenük ugyan ebben a sorban nem is tűnnek drágák. 85 ezer körül indulnak, de egy-egy speciális tételért olyan összeget is elkérhetnek, amit már ők sem mernek leírni.

5. Kitcho, Kiotó, Japán

A Kitcho egyik terme Forrás: Origo

Aki a tradicionális japán gasztronómiát ismerné meg, menjen a Kitchóba, igaz, aki erre vágyik, készüljön föl arra, hogy 130 ezer körül van a menüsor legalja, és az árak meredeken emelkednek.

Tokuoka Kunió séf a családja harmadik generációja a konyhában

– a klasszikus halételek nagymesterének tartják.

4. Hôtel de Ville, Crissier, Svájc

Körtés édesség egy másik bolygóról Forrás: Origo

Férj és feleség, sőt, három Michelin-csillaguk is van. Benoît és Brigitte Violier a francia stílust követik, keveredik benne a szárazföldi régiók hagyománya az óceáni fogások legjobb falatjaival. Nagyjából 120 ezer a belépő a világukba, de

ne higgyük, hogy ennyiből dőzsölhetünk

– ha mással nem, különleges boraikkal játszva megsokszorozhatjuk ezt az összeget.

3. Le Pré Catelan, Párizs, Franciaország

Úri huncutság, de azért mutatós Forrás: Origo

A hely, ahol a desszert is egy tucatnyi ezresnél indul, de a rendes fogásokkal a család pár havi konyhapénzét szemvillantás alatt otthagyhatjuk. A normális ételek fogásonként is elérhetik a 90 ezer forintot - Frédéric Anton zsenije ezek szerint ennyibe kerül. 1997 óta vezeti a Le Pré Catelan konyháját, nevét sokáig a nagy reménységek között emlegették. Nem cáfolt rá,

a sorban megszerzett három Michelin-csillag elég jó bizonyíték tehetségére.

2. Michel Bras Toya, Toja-tó, Japán

A Balatonnál is van hasonló látvány, igaz? Forrás: Origo

A panoráma is benne van az árban? Szó se róla, olyan szép, hogy egy kis aprót megér. Kár, hogy a japánok ennél jóval többet kérnek: a két Michelin-csillagos étteremben 60 ezer forint körül indul az alapcsomag, de ha különleges halat szereznek meg a legendás piaci aukciókon, akár a félmilliót is meghaladhatja a végösszeg.

1. Schloss Schauenstein, Furstenau, Svájc

Sötétben csak egy nagypolgári villának tűnik Forrás: Origo

Az 1700-as években épült kastély ura jelenleg Andreas Caminada séf. Az árak szintén nem a hazai közmunkások bérezéséhez igazodnak, de aki kezdésnek vállalna egy kis libamájat kecskesajttal potom 75 ezerért, bátran térjen be. Jóllakni ennyiből ugyan nem lehet, de legalább az előétel fölül megnézhetjük, hogy lakomáznak az igazán gazdagok.

Szavazzon!

Ön mire költene el 150 ezer forintot?