Mellőzze ezeket az ételeket, ha kedves az élete

piskóta tojás
A sárgákat a fehérjehabhoz forgatjuk
Vágólapra másolva!
Az emberek jellemzően összeesznek mindent, közben más kultúrák szokásain fintorognak. Vannak azonban olyan ételtípusok, amelyekkel látszatra semmi gond sincs, egy élelmiszerbiztonsági szakember azonban inkább fénnyel táplálkozna, minthogy azokat megegye.
Vágólapra másolva!

Ha nem csak a hazai híreket böngésszük, feltűnik, hogy világszerte nagyon gyakran robbannak ki ételmérgezési botrányok, sokszor halálos végkimenetellel. Egy élelmiszerbiztonságra specializálódott, erről rendszeresen publikáló amerikai ügyvéd,

Bill Marler évek óta ilyen esetekkel foglalkozik.

Tanulva kliensei ügyeiből, összeállított egy listát azokról az ételekről, amelyeket messziről kerül.

A tejjel is csak óvatosan Forrás: AFP/Philippe Huguen

Pasztörizálatlan tej és gyümölcsitalok

Bár a pasztörizálás úgy hangzik, mintha egy vegyszerekben gazdag kémiai folyamat lenne, valójában csak annyit jelent, hogy a folyadékot hirtelen felmelegítik, majd gyorsan lehűtik – csökkentve ezzel a benne levő mikroorganizmusok számát.

Az ügyvéd statisztikái szerint csak az Egyesült Államokban 1998 és 2001 között 150 komoly ételmérgezéses esetet jegyeztek fel, amit pasztörizálatlan italok okoztak. Emlékeztetett még egy 1996-os E-coli járványra, ami szintén egy almás italnak volt köszönhető.

Nagyon egészséges, de nem veszélytelen! Forrás: Táfelspicc

Nyers csírák

A szennyezett, bolti csírák híre már hozzánk is eljutott a németországi járvány kapcsán. És valóban, a csírák, bár nagyon egészségesek, sajnos

könnyen is szennyeződnek.

Az ügyvéd ezt úgy védi ki, hogy kizárólag főtt formában fogyasztja.

Nyers hús

Persze, a steak meg az igazi hamburger úgy a jó, ha nyers a hús. De megéri a rizikót? A sokat látott szakember szerint nem, ugyanis túl nagy az esély a bakteriális fertőzésre.

Sütve-főzve nem problémás Forrás: Ács Bori

Nyers tojás

Bár a tojás által kiváltott nagy ételmérgezések ideje már lejárt, még mindig előfordulhat, hogy valaki a nyers változattól kap szalmonellát. A köztudatban is eléggé benne van, hogy aki ezzel próbálkozik, bizony kísérti a sorsot.

Nyers kagyló

Marler szerint évről-évre növekszik a kagyló okozta esetek száma. Ezt ő a melegedő és szennyeződő tengereknek tudja be, mivel ezen környezeti hatásoknak hála

a kagylók egyre több baktériummal érintkeznek.

Felvágott zöldség, gyümölcs

Az ügyvéd úgy fogalmazott, a felvágott zöldségtől – például a boltban kapható zacskós salátáktól – úgy irtózik, mint a pestistől. Túl sok ember keze alatt mennek át ezek az alapanyagok, hiába mossák le őket vízzel, akkor is számos szennyeződéssel találkoznak, mielőtt bezacskózzák őket.