Magyar alapanyagból alkotnak csodát az Eb-n

bocuse d'Or
A zsűrit meglepte a magyarok eledele
Vágólapra másolva!
Ma jelentették be a Bocuse d’Or szakácsverseny alapanyagait, így a felkészülési időszak után a versenyzők végre belefognak a konkrét receptek előkészítésébe. Lássuk, miből kell majd csodát tenniük!
Vágólapra másolva!

A Bocuse d’Or Europe szakácsversenyre továbbjutott csapatok számára már ismertek a verseny hivatalos alapanyagai, így mostantól négy hónapjuk van arra, hogy megalkossák a hús- és halételreceptjeiket. Májusban két nap alatt húsz séfnek legjobb technikai tudásuk szerint, maximális precizitással kell dolgoznia

a gímszarvasborjúval, és újdonságot kell alkotniuk a kecsegéből és annak kaviárjából.

A legnagyobb tekintélyű – a lyoni világdöntő legtöbb nyertesét adó – európai gasztronómiai verseny megálmodói újra arra bátorítják a résztvevőket, hogy mutassák be hazájuk kulináris örökségét és gasztronómiájuk egyediségét.

A szakácsok egyik legfontosabb megmérettetése ez a verseny Forrás: Fűtő Beáta

A húsos versenyfeladat

Ennek a feladatnak központi témája a magyar gímszarvasborjú. A versenyzőknek a gímszarvas combjából és gerincéből kell alkotniuk. 14 adag ételt kell elkészíteniük, melyből tízet tálon – egészben vagy elképzeléseik szerint előre felvágva –, négyet pedig tányérokon kell tálalni. Díszítőelemeket is használhatnak, a fogásokat pedig a zsűri aszerint fogja értékelni, hogy a recept mennyire sajátos és eredeti, illetve hogy mennyire tartja tiszteletben az alapanyagot.

Májusban újra izgulhatunk Forrás: Origo

Ez a feladat arra ösztönzi a csapatokat, hogy ezen keresztül bemutassák országuk kulturális örökségét.

Az egyes országok hagyományainak meg kell jelenniük az ízben, a tálalásban,

a főzési technikában és/vagy egyedi fűszerek és fűszernövények használatában. Ezt a szempontot a kóstolást végző zsűri is számításba veszi a versenyzők végső pontszámának kialakításakor.

Effélékre lehet majd számítani Forrás: Bocuse d'Or Official

A halas versenyfeladat

A halas feladatban a versenyzők tenyésztett dunai kecsegéből és annak kaviárjából készítik el fogásaikat. A versenyzőknek 14 tányért kell összeállítaniuk úgy, hogy ötven százalékban növényi alapanyagokat használjanak fel. Minden, a tányérra kerülő anyagnak ehetőnek kell lennie, és az alapanyagok tiszteletben tartását ennél a feladatnál is figyelembe veszik.