2016 a törköly éve, állítják a szakik

pálinka
A bírák egyike kóstol az országos pálinka- és törkölypálinka versenyen, Kecelen 2014. május 26-án.
Vágólapra másolva!
Az idei év a hagyományos gyümölcsök és tiszta törkölyök éve lesz – állítják a szakemberek. Az eddig mostohán kezelt fajta utoléri a prémiumnak számító gyümölcspárlatokat?
Vágólapra másolva!

Ha pálinkáról van szó, akkor mindenkinek megvan a saját kedvence: van, aki a kajszira, van, aki a szilvára esküszik, a legtöbben a hagyományos, magyar gyümölcsöknél maradnak. A változó ízlés a szakemberek előtt sem titok: „a 2016-os év a törköly nagy kiugrása lehet” – mondta Nagy Sándor, a törkölypálinka kategóriában 2014-ben Champion-díjat nyert Villányi Pálinka igazgatója. „Az előző évek pálinkafesztiváljai és kereskedelmi adatai alapján elmondható, hogy

Nem csak a kerítést szaggatja

Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál Forrás: Origo

A bővülő törkölykínálat a jele annak, hogy a régen mostohaként kezelt párlat minőségi javuláson esett át, már nem az a karcos kényszerpálinka, ahogy korábban tekintettek rá. Sokat segített ebben az, hogy 2014-ben a 18 darab ötcsillagos pálinkakiválóság közül 1 törköly- és 4 szőlőpálinka volt. 2015-ben már 3 törköly- és 5 szőlőpálinka nyerte el az ötcsillagos díjat a 18-ból.

„Úgy gondolom, hogy

– árulta el Dömötör Zsolt a 2015-ös évben Magyarország legjobb pálinkája címet elnyert 1 Csepp Pálinka tulajdonosa. „Magyarországon igen változatos a szőlőfajta-kínálat. A népszerű csemegeszőlőkön kívül megtalálhatók a fűszeres fehér, illetve a nehezebb vörös borszőlők is. Megannyi lehetőség. A másik feladat a fiatalok elismerését kivívni.”

Kóstoló az országos pálinkaversenyen, Kecelen Forrás: MTI/Bugány János

Az NRC piackutatásából korábban világossá vált, hogy „a vásárlások jelentős részét képező bolti vásárlás esetén a választás legfőbb szempontja a pálinka minősége, a gyümölcsfajta, amelyből a pálinka készült, illetve ezenfelül az ár a legmeghatározóbb.” A gyakorlati szempontok, mint a saját tapasztalat, illetve az ismerősök ajánlása is fontos.

Verseny van a párlatok közt

„Meglátásom szerint Magyarországon a pálinkafogyasztás kultúrája dinamikus változáson megy keresztül” – mondta Dömötör Zsolt.

A párlatkészítőknek óriási felelősségük van abban, hogy ne térjenek le a helyes útról. Szerencsére egyre kiválóbb termékek jelennek meg a piacon. Kialakult egy egészséges verseny az értő fogyasztókért. Véleményem szerint a kereskedelmi főzdéknek nem az a feladata, hogy az alkoholra szomjazók mennyiségi igényeit elégítse ki, hanem az, hogy egyre nagyobb tömegben készítsenek minőségi pálinkát. A közös célunk az, hogy az egyéb divatos alkoholtermékek szoruljanak háttérbe a finom hazai párlatokkal szemben.”

Mi a törköly?

A törkölypálinka erjesztett szőlőtörkölyből lepárolt szesz, az egyik legrégebbi pálinkafajta. Ne tévesszük össze a szőlőpálinkával, melyet lecefrézett szőlőszemekből készítenek. Törkölynek nevezzük a szőlő feldolgozása után a szőlőprésben visszamaradó, növényi részekből álló anyagot.

A 2008. évi LXXIII. pálinkatörvény szerint csak olyan törkölypárlat nevezhető törkölypálinkának, amelyet Magyarországon termett szőlő törkölyéből, kizárólag Magyarország területén készítettek és palackoztak, édesítés, ízesítés és színezés nélkül. Magyarországi eredetvédelmét uniós rendelet garantálja.