Vágólapra másolva!
A vendéglátóhelyeken kínált pita termékek fokozott ellenőrzését rendelte el hétfőn Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A szigorított vizsgálatot a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága által nemrég történt pitaüzem leleplezés indokolta: a vállalkozás ugyanis nagy mennyiségben szállította ismeretlen helyekre a rendkívül rossz higiéniai körülmények között gyártott termékeket.
Vágólapra másolva!

Január közepén súlyos higiéniai problémák, a termelési nyilvántartás, a nyomonkövethetőség, valamint a termékazonosítás teljes hiánya miatt azonnali hatállyal bezárt egy fővárosi péküzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága.

Az egész üzemet penész borítja Forrás: Nébih

Az üzemben a falakat, a padozatot, a nyílászárókat és a berendezési tárgyakat vastagon, és nagy felületen ellepte a penész.

Az épület takarítatlan volt, a padlót eldobott cigarettacsikkek és egérürülék borította.

Az ellenőrök döglött és élő egereket egyaránt találtak a helyiségekben.

Az üzemben kizárólag vendéglátó-ipari felhasználásra alkalmas készre sütött pitatésztát gyártottak, amit a tulajdonos nyilatkozata szerint vendéglátóhelyeknek értékesítettek. Erről azonban – más kötelező adatokhoz hasonlóan – semmilyen nyilvántartást sem vezettek.

Itt készülnek a finom, ropogós piták Forrás: Nébih

A vállalkozás ismeretlen terjesztési köre miatt Zsigó Róbert államtitkár elrendelte, hogy az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek a vendéglátóhelyeken történő helyszíni ellenőrzések alkalmával fokozottan vizsgálják a felhasznált pita termékek származását és nyomonkövethetőségét.

Készítsen pitát házilag, megéri!

Ha nem akar egérpiszkot enni, csinálja otthon a pitát, egyszerű és sokkal jobb lesz.

Elkészítési idő: 2 és fél óra/ fél óra

Alapanyagok:

300 gramm finomliszt
200 gramm rétesliszt
3 dl langyos víz
egy evőkanál cukor
egy evőkanál só
4 gramm friss élesztő

A langyos vizet elkeverem a cukorral és az élesztővel, hozzáadok annyit a lisztből, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjak. Egy órára letakarva, langyos helyre félreteszem. Az óra leteltével hozzáadom a többi alapanyagot és 10 percig dagasztom. További egy órán át meleg helyen, letakarva kelesztem.

Nyolc egyenlő méretű gombócra osztom a tésztát, letakarom. A sütőbe sütőlapot vagy tepsit helyezek és a maximumra állítom a hőfokot. Ha a sütő felmelegedett, két gombócból kb. félcentis lepényeket nyújtok, a forró sütőlapra dobom és kb. 3 perc alatt sütöm meg, vagy amíg halvány foltok nem jelennek meg rajta. A maradék pitákat ugyanígy, kettesével sütöm ki, letakarva hagyom kihűlni.