Mámoros menyecske kapja el a farsang farkát

farsang
Pizzás muffin farsangra
Vágólapra másolva!
Aki még idén nem sütött fánkot, igyekezzen: népnyelven ez már a farsang farka, néhány nap és vége, hiszen nyakunkon a hamvazószerda. Persze fánkot lehet sütni utána is, de böjt idején nem való – legfeljebb titokban. 
Vágólapra másolva!

Hesegessük el a pánik gondolatát, előttünk a hétvége, amikor bálozhatunk, álarcot ölthetünk, vagy éppen fánksütéssel üthetjük el az időt. A lényeg, hogy a hosszúra nyúlt téli sötétségbe vigyünk vidám színt, életet, készítsünk édeset és sósat.

Sörben fürdő fánk

Ha már unalmasnak találjuk a hagyományos fánkokat, újítsunk, próbáljunk ki néhány szokatlanabb receptet. Mert a sör plusz fánk duó ugyan furcsának tűnik, de tökéletes házasság.

Sörben fürdő fánk Forrás: Halmos Mónika

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 kk. reszelt citromhéj
  • a sütéshez: olaj
  • a fürdetéshez: 30 dkg porcukor
  • 2,5 dl világos sör

Elkészítési idő: 40 perc + kelesztés

A lisztet egy mély tálba szórjuk. A közepébe kis mélyedést nyomunk, a langyos tejet, a cukrot beleszórjuk, és az élesztőt rámorzsoljuk. Rövid ideig pihentetjük, majd a vajat, a reszelt citromhéjat, a tojásokat hozzáadjuk, és bedagasztjuk.

Letakarva, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.

A tésztából lisztes kézzel 2 centi átmérőjű golyócskákat formálunk. Ezeket forró olajban aranysárgára sütjük, kiemelve lecsöpögtetjük, és még forrón megfürdetjük a porcukorral elkevert sörben.

Bajor káposztás fánk

Ha valami férfiasabbra vágyunk, nézzünk körül a sós fánkok között. A káposztás fánk elkészítése hosszú idő és sok macera, de megéri, mert remek étel. Megy hozzá a sör is, meg a bor is.

Bajor káposztás fánk Forrás: Halmos Mónika

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. tejföl
  • a töltelékhez: 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek. olaj
  • 80 dkg káposzta
  • só, őrölt bors
  • 20 dkg főtt, füstölt tarja
  • 1 tojás
  • a nyújtáshoz: liszt
  • a sütéshez: olaj

Elkészítési idő: 120 perc

A lisztet a tojásokkal, az olajjal, a tejföllel és egy kevés sóval összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva fél órán át hideg helyen pihentetjük. Ezalatt a felaprított vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk. A lereszelt és kinyomkodott káposztát hozzáadjuk, és folyamatosan kevergetve puhára pároljuk. A tűzről levéve sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd az apróra vágott füstölt húst is beleforgatjuk.

A tésztát két cipóba osztjuk, belisztezett deszkán egyenként 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, és a káposztát elsimítjuk rajta.

A széleit tojással megkenjük, és mint a bejglit, szorosan felcsavarjuk, végül másfél centi vastag szeletekre vágjuk.

Egy serpenyőben 2 evőkanálnyi, egy másikban másfél ujjnyi olajat forrósítunk. A káposztás tekercseket előbb az első serpenyőbe rakjuk úgy, hogy ahol a hajtás van, azon a felén süljön meg. 1-2 percnyi sütés után két villa segítségével a másik serpenyőbe átemeljük, és bő, forró olajban, fedő alatt a másik oldalát is aranysárgára sütjük. Lecsöpögtetjük, és azon forrón kínáljuk.

Krumplis rétes

Nem gyors, és nem is fánk, de farsangra való, mert előbb eteti, majd itatja magát, és kellően gazdaságos. A krumplis töltelék a lényegre törő fűszerekkel összeboronálva merész, nem lehet eleget csinálni belőle.

Krumplis rétes Forrás: Halmos Mónika

Hozzávalók:

  • 80 dkg burgonya
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor metélőhagyma
  • kakukkfű
  • 5 dkg durvára tört dió
  • 4 evőkanál olaj
  • 3 tojás
  • őrölt bors
  • 1 kiskanál konzerv zöldbors
  • reszelt szerecsendió
  • 1 csomag leveles tészta

Elkészítési idő: 60 perc + sütés

A burgonyát héjában megfőzzük. A vajon a finomra vágott hagymát üvegesre sütjük, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a felaprított zöldfűszereket és a szárazon megpirított diót. A burgonyát megtisztítjuk, a felét még melegen áttörjük, és a hagymás-fűszeres keverékhez adjuk. Beleütünk két tojást, sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, a leszűrt zöldborsot beleszórjuk, és alaposan összedolgozzuk.

A többi burgonyát dobókockányi darabokra vágjuk, és olajon ropogósra sütjük, a burgonyás masszába forgatjuk. A felengedett leveles tésztát négy darabra vágjuk, egyenként 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Egy csíkban tölteléket halmozunk rá, szorosan felcsavarjuk, majd az így elkészített négy rúd rétest sütőpapírral borított tepsire fektetjük. Felvert tojással megkenjük, és előmelegített sütőben 220 fokon

20 perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen és hidegen egyaránt kínálhatjuk.

Pizzás muffin

Mit tegyen az igazi kezdő, ha nem menne üres kézzel a buliba, de elrontani sem akarja a fánkot, vagy szimplán csak nincs ideje keleszteni? Ilyenkor jöhet a klasszikus muffin, hisz az olyan egyszerű, hogy a konyhában járatlanok is bátran próbálkozhatnak vele. Összekeverni, bekanalazni, megsütni, kész, máris indulhatunk!

Pizzás muffin farsangra Forrás: Halmos Mónika

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 1 kiskanál só
  • 2 kiskanál cukor
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 2 dl tejföl
  • összesen 1 kiskanálnyi zöldfűszer
  • 2 evőkanál konzerv aszalt paradicsom
  • 30 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • a formához: 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • a tetejére: 8 dkg reszelt sajt

Elkészítési idő: 15 perc + sütés

A tojásokat habosra verjük, hozzáöntjük a tejfölt, belecsorgatjuk az olajat. Sóval, cukorral, zöldfűszerrel ízesítjük, majd a sütőporral elvegyített lisztet is beledolgozzuk. Az aszalt paradicsomot felaprítjuk, a masszába keverjük. A muffinsütő mélyedéseit kivajazzuk, liszttel behintjük. (Még egyszerűbb, ha kis papírkosárkákat teszünk bele, akkor mosogatni is alig kell.) A fűszeres masszát belekanalazzuk, reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, a sajt meg ne égjen a tetején!

Lazactatár

Felüdülésként azoknak, akik az idő nagy részét nem a konyhában szeretnék tölteni, egy egyszerű, de roppant finom borkorcsolya.

Lazactatár farsangra Forrás: Halmos Mónika

Hozzávalók:

  • 30 dkg friss, bőr nélküli lazacfilé
  • 15 dkg füstölt lazac
  • 5 ek. olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 4-5 újhagyma
  • késhegynyi őrölt bors

Elkészítési idő: 10 perc

A kétféle lazacot ledaráljuk, vagy aprítógépben pépesítjük.

Az olajjal és a citromlével összekeverjük, megsózzuk.

Az újhagymát megtisztítjuk, nagyon apróra vágjuk, az előzőekhez adjuk, kissé megborsozzuk. Forró pirítóssal vagy friss péksüteménnyel tálaljuk.

Mámoros menyecske

Akinek nem lenne elég az ital a pohárban, annak ajánlom ezt a furcsa fánkszerzetet. Kicsi, sült tésztagolyók, amelyek csobbannak a forralt borban. Legjobb nagy kanállal kihalászni őket 2-3 perc után, akkorra már jó adag bort magukba szívtak.

Forralt boros fánk, azaz a mámoros menyecske Forrás: Halmos Mónika

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 10 dkg méz
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 14 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 1 kiskanál reszelt citromhéj
  • a forralt borhoz:
  • 6 dl vörösbor
  • 2-3 darabka fahéj
  • 2-3 szem szegfűbors
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • kb. 5 dkg cukor
  • 2 szelet citrom
  • a sütéshez: olaj

Elkészítési idő: 40 perc

A tojások sárgáját a mézzel habosra keverjük. A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk, csipetnyit megsózzuk, a reszelt citromhéjat beleszórjuk, végül a tojások fehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk.

A masszát kiskanállal a felforrósított olajba szaggatjuk, és a kis fánkocskákat körös-körül aranysárgára sütjük. Közben a vörösbort a fűszerekkel és ízlés szerinti cukorral felforraljuk. Leszűrjük, tányérokba merjük, és a megsült, szalvétán lecsöpögtetett fánkokat belepottyantva azon forrón kínáljuk.

Élvezzék ki a farsangi szezon végét, süssenek, melegedjenek át, szórakozzanak

– egy évig álarc mögé sem bújhatunk, ha ezt most kihagyjuk!