Mi is belehalhatunk a disznóölésbe

turija turia kobasicijada 2015 kolbász fesztivál kolbászfesztiál vajdaság bácska
Itt már mér a stopper. A szer srác félelmetes sebességgel szétkapta a disznót
Vágólapra másolva!
Könnyen kétélű fegyverré válhat a húsdaráló vagy a kábítópisztoly, de van, akit a disznó lök fel, és a kisütéshez használt forró zsír is mély nyomokat hagyhat a résztvevőkben. 
Vágólapra másolva!

Bár szerencsére súlyosabb balesetek csak ritkán adódnak disznóvágáson, kisebb sérülések viszonylag gyakran fordulnak elő, hiszen a több száz kilós állat leküzdése után is számos veszélyforrás leselkedik egy hagyományos disznóvágás résztvevőire.

Mindenhol jól le kell pörzsölni, hogy szép legyen a bőre Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Évi 150

Bankics Krisztián tizenöt éve böllér – az októbertől márciusig tartó szezonban nagyjából 150 disznót vág le. Egyik legfájdalmasabb emléke, amikor a bal középső ujja hegyét vágta le belezés közben, de olyan is megesett, hogy

lapockacsontozáskor hasította fel a tenyerét: azóta mindig visel lánckesztyűt.

Tóth József a Kevi Böllérfesztivál főszervezője, húsz éve böllérkedik, így jól tudja: a disznóvágáson nagyobb az esély a sérülésre, mint egy átlagos hétvégi programon. Kellő odafigyeléssel és hozzáértő segítséggel balesetmentessé tehetjük az egyik leghagyományosabb téli elfoglaltságot.

A maradék vére is kicsurgott Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az európai uniós szabályozás előírja a kábítóeszközök használatát a disznó leölése előtt, ezzel humánusabbá és biztonságosabbá is tehetjük a procedúrát. Semmiképp sem szabad alábecsülnünk a disznó erejét: például a Generali Biztosító több olyan káresetről is tud, ahol az állat borította fel a sérültet.

A golyóknak annyi

Ennek elkerülésében is segíthet a kábítópisztoly vagy az elektromos kábító, de fontos, hogy egy tapasztalt böllér felügyelete mellett használjuk őket: Bankics Krisztián hallott olyan esetről is, amikor

valaki véletlenül ágyékon lőtte magát a pisztollyal.

Bár a több száz kilós állat is könnyen okozhat sérülést, a legtöbb baleset a hús feldolgozása közben adódik: a kések, perzselők, kolbásztöltők visszafelé is elsülhetnek. Eldurran a perzselő csöve, belelépünk a forrázóteknőbe, ránk borul a forró zsír – sorolják a böllérek, hogy milyen esetekkel találkoztak eddig.

Abban mindkét szakember egyetértett, hogy a húsdaráló az egyik legnagyobb veszélyforrás. Tóth József szerint a kézi darálóknál kisebb a kockázat, de sokan használnak már elektromos készülékeket is: ezeknél sok bajt kerülhetünk el, ha tömőfával töltjük meg őket. Bankics Krisztián elrettentő példaként említette, amikor

a húsdarálót a tűzoltóknak kellett levágniuk

a szerencsétlenül járt ember kezéről.

Az éles eszközökkel vigyázzunk Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

7 dolog, amire érdemes odafigyelni, ha disznóvágásra készülünk

  1. Mindig legyen velünk egy tapasztalt böllér.
  2. Ne becsüljük alá az állat erejét, számítsunk rá, hogy védekezni fog.
  3. Használjunk kábítóeszközt, de csak böllér felügyelete mellett.
  4. Bármilyen késsel végzett feladathoz lehetőleg viseljünk lánckesztyűt.
  5. Kiemelten figyeljünk az elektromos húsdarálóra: ne kézzel töltsük be a húst, inkább használjunk tömőfát.
  6. A gyerekeket tartsuk távol a veszélyes eszközöktől.
  7. Ne igyunk túl sok alkoholt, és figyeljünk társainkra: részeg embereket ne engedjünk veszélyes eszközök közelébe.