Közel 100 milliós bírság a tejpiacon

tej
Ha nem bír aludni, nem kell mindjárt altató után nyúlni
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, továbbra sincs rend a tejpiacon: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal viszont teszi a dolgát, így az ellenőrzés és a bírságok sem maradtak el.
Vágólapra másolva!

Azt vizsgálta a Nébih ez alkalommal, hogy az 1,5%-os zsírtartalmú UHT tejek értékesítése során tisztességesen járnak-e el a forgalmazók a beszállítókkal szemben. A Nébih az előállítók, a forgalmazók és kereskedők korrekt piaci viszonyát elemezte, céljuk ezzel elsősorban az volt, hogy kiszűrjék az esetleg hátrányosan megkülönböztetett beszállítókat.

Baj van a tejpiacon Forrás: AFP/Philippe Huguen

A szakemberek a 41 vizsgálat több mint 30%-ánál állapítottak meg tisztességtelen forgalmazói magatartást, amely miatt öt esetben,

több mint 96 millió forint értékben bírságot is kiszabtak a hivatal ellenőrei.

Védeni a magyarokat

Az UHT tejek esetében a tisztességtelen forgalmazói magatartás azt jelenti, hogy a termékeket beszerzési ár alatt értékesítik, illetve a magyar és külföldi tejek árképzése során nagy különbség jelenik meg. Az ellenőrzések felét hat kereskedelmi láncnál, illetve három – kereskedelmi lánchoz franchise-szerződéssel kapcsolódó – kiskereskedőnél folytatták le, míg a másik felét kis- és középvállalkozásoknál.

Az árak vizsgálata során jelentős eltéréseket tapasztaltak. Egyes tejeket akár 10-30%-kal magasabb árréssel is értékesítettek, ami miatt

főként a magyar termékek fogyasztói ára emelkedett.

Ezzel pedig jelentős negatív hatást gyakoroltak a hazai termékek eladásaira az egyébként is árérzékeny piacon.

Később még visszatérnek

A szabálytalanságok összesen 19-féle – 5 kereskedelmi és 14 gyártói, saját márkás – tej forgalmazását érintették, amelyek közül 9 magyar és 10 külföldi gyártású volt. Az előállítók, beszállítók, valamint a magyar vásárlók érdekeinek védelme érdekében a jövőben is folyamatosan vizsgálják a tisztességtelen forgalmazói magatartás jelenlétét a kereskedelemben.