Állat nélkül növesztettek húst a laboratóriumban

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, valóra válik a sci-fi szerzők és az állatvédők egyik legmerészebb álma, az állatmentes hús. Nagy kérdés, milyen íze van, mennyibe kerül majd és sikerül-e elfogadtatni a vásárlókkal?
Vágólapra másolva!

Magyar vevőként talán kevésbé fontos ügynek tűnik a mesterséges hús létrehozása, de Amerikában, ahol egy átlagember évente közel 60 kg húst fogyaszt el, már évek óta dolgoznak a megoldáson. Bár elsőre azt gondolhatjuk, a műhús leginkább az állatvédők és persze az állatok érdekeit szolgálja, a probléma ennél jóval komplexebb. A nagyüzemi állattenyésztés ugyanis jelentős terhelést jelent a környezet számára világszinten, különös tekintettel a sertés- és marhatartásra.

Ilyen a műhús Forrás: Memphis Meats

Nem néznek szomorúan a bocik

A fogyasztók számára pedig talán még ennél is lényegesebb szempont lehet, hogy a mesterséges hús nem tartalmas antibiotikumokat, állati szennyeződéseket és más vegyi anyagokat - tehát jóval egészségesebb lehet.

A Memphis Meats kutatócsapata, melyet az eredetileg kardiológus Uma Valeti vezet, az állati sejteket oxigénnel, cukorral és ásványi anyagokkal táplálta a laboratóriumban 21 napon át, míg végül „betakarították” a termést.

Régóta dolgoznak Forrás: Memphis Meats

A mesterséges húsból egy szakács segítségével húsgombócot készítettek, amely a helyszíni beszámolók szerint tökéletes mása a természetes változatnak. Az állatmentes hús lehetséges áráról még nincsenek hírek.