Túl olcsó a hús a boltban? Az is baj!

Vágóhíd, húsüzem, hús, sertés, disznó
A fejhús a sertés egyik legfinomabb része
Vágólapra másolva!
A friss sertéshúsok beszerzési, illetve önköltségi ár alatti értékesítését vizsgálta egy nagykereskedelmi lánc öt üzletében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az ellenőrzés feltárta, hogy a forgalmazott termékek 44 százalékát az önköltségi árnál alacsonyabb fogyasztói áron adták el, ami sérti a kereskedők közötti tisztességes versenyt. Az eljárás során 5 millió forint termékpálya felügyeleti bírságot szabott ki a hatóság.
Vágólapra másolva!

Az ellenőrök mind az öt üzletben megállapították a tisztességtelen forgalmazói magatartást, mivel a forgalmazott friss sertéshús termékek majdnem felét

az önköltségi árnál alacsonyabb fogyasztói áron adták el.

Trükköznek, ügyeskednek

A fejhús a sertés egyik legfinomabb része Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Jellemző hiba volt például az árképzés során, hogy a csomagolóanyag költsége nem jelent meg az árban, vagy a plusz munkaigény költségeinet hagyták ki – ez leginkább akkor merül föl, amikor a termékeket a kereskedő helybenállította elő például félsertés feldarabolásával. Ez utóbbi szintén jelentősen torzítja a piaci versenyt, hiszen a beszállítók ezektől a költségektől nem tudnak eltekinteni.

A kiszabott termékpálya felügyeleti bírság összege 5 millió forint.

Az árképzés az egyik leglényegesebb eleme a kereskedők közötti tisztességes versenynek, a kiegyensúlyozott élelmiszerellátásnak, a hazai élelmiszer-előállító vállalatok fennmaradásának, a munkahelyek és ezzel a fizetőképes kereslet megőrzésének. A beszerzési árnál alacsonyabb fogyasztói árak hosszabb távú hatása a piac torzítása, valamint a kereskedők között kialakuló (gyakran fékezhetetlen) verseny, ami az áruellátásban jelentkező problémákhoz, majd később áremelésekhez vezet.