Nagy arany járt a villányi jégbornak

Matias Borászat Hárslevelű jégbor
Matias Borászat Hárslevelű jégbor, 2011
Vágólapra másolva!
Újabb nemzetközi siker a magyar boroknak: a Matias Borászat számára igazi díjesővel zárult az Egyesült Államok legnagyobb borversenye. 
Vágólapra másolva!

A Finger Lakes International Wine Competitionre 26 ország 916 pincészete nevezett összesen 3824 borral. Nem volt könnyű dolga a zsűrit alkotó 73 világhírű szakértőnek, akik 20 különböző országból érkeztek, hogy kiválasszák 2016 legkiválóbb borait.

Összesen 8 magyar borászatot díjaztak

(Benedek pince, Kolonics pincészet, Egri Borvár, Eper borok - Sápi Tímea kézműves gyümölcsborai, Tokaj Kereskedőház, St. Andrea pincészet, Tornai Pincészet), közülük a hazai mezőnyből egyedülálló módon a Matias Borászat Hárslevelű jégborát nagy aranyéremmel (Double Gold Medal). Ezzel együtt a Matias összesen hat bora kapott elismerést, így ezüstérmet kapott a pincészet Rajnai Rizlingje és Villányi Cabernet Franc-ja, továbbá bronzminősítést érdemelt a Matias villányi Pinot Noir és Merlot bora is.

Matias Borászat Hárslevelű jégbor, 2011 Forrás: Mathias/Almássy Csaba

A jégboruk nem először kerül reflektorfényébe, hiszen a 2011-es évjárat a borászat több termékével együtt tavaly megkapta a Magyar Termék Nagydíjat, valamint a Vinagora Nemzetközi Borverseny aranyérmét, a 2013. évi Nemzeti Borkiválósági Program oklevelét, és a 2013-mas Bécsi nemzetközi borverseny ezüstérmét is elnyerte.

A kicsik szemléletmódjával a nagyok között

A 2007-ben alapított, magyar tulajdonú cég egyik jellemzője, hogy a kis terroire pincészetek szemléletmódjával gazdálkodik, miközben 110 hektáros szőlészetével a hazai piac meghatározó szereplőjének számít. A reduktív fehérborokat, hordós fehér és vörösborokat, valamint pezsgőt készítő borászat kizárólag saját termésű, nagy gonddal válogatott szőlőszemekből, hagyományos és természetközeli technológiával állítják elő. Pincészetük a Pécs melletti Ócsárdon található mintegy 6600 négyzetméteren. A társaság saját feldolgozó és palackozó üzemmel rendelkezik, melynek éves kapacitása jelenleg 750 ezer palack/év.

A részletes eredméyneket ide kattintva olvashatja el.