Rabok főzik a legjobb vacsorát

Elegáns hely, kedvelik
Vágólapra másolva!
Angliában és Olaszországban is odavannak az emberek a börtönéttermekért, amelyekben rabok főzik és szolgálják fel az ennivalót. Az egybehangzó vélemények szerint nem is azért érdemes ilyen helyen enni, mert jót teszünk vele, hanem mert finom az étel. 
Vágólapra másolva!

Amikor 2015 októberében Milánóban megnyílt az InGalera, azaz börtön (olasz szlengben) elnevezésű étterem, még nem lehetett biztosan tudni, mennyire lesz sikeres a kezdeményezés. Ám az elmúlt hónapokban az elítéltek által üzemeltetett hely annyira népszerűvé vált, hogy két hónapos előjegyzéssel lehet csak asztalt foglalni.

Elegáns hely, kedvelik Forrás: Facebook/InGalera

Az InGalera ráadásul nem csak egyszerű étterem, hanem fine dining színvonalat kínáló hely, így a korábbi bűnözők teljesítménye csak még meglepőbb.

Az étterem ügyféltérben kiszolgáló rabok természetesen nem a hagyományos rabruhában, hanem ropogós fehér egyenruhában dolgoznak.

Silvia Polleri, az étterem létrehozásában közreműködő civil szervezet képviselője azt mondta, elsősorban olyan elítélteket igyekeznek kiválasztani, akik hosszú büntetést töltenek rablásért, gyilkosságért – csak a maffia tagokat zárják ki a válogatás során. A civil szakértő szerint az éttermi munka rendkívül jó hatással van a rabokra, megtanítja őket, hogyan tartsák be a szabályokat.

Nem sittes menza Forrás: Origo

A kiválasztott kilenc elítélt nem ingyen rehabilitálódik, mert persze az étterem egyik fő célja, hogy visszavezesse a korábbi bűnözőket a társadalomba. Munkájukért az NBC cikke szerint kb. havi 1000-1500 dolláros, azaz 280-420 ezer forintos fizetésben részesülnek. Szabadulásuk után az itt szerzett munkatapasztalat komoly segítséget jelenthet számukra.

Az étterem árai hasonlóak egy ugyanilyen színvonalú milánói helyekéhez

és Valerio Massimo Visintin olasz gasztro szakíró szerint megfelelnek a szolgáltatás értékének.

A börtönben működtetett étterem ötlete nem új, Angliában a The Clink nevű civil szervezet már négy hasonló helyet működtet, az ország különböző pontjain. A brit rab éttermek szintén rendkívül népszerűek, a Cardiffban lévőt a Tripadvisor közönsége legjobbnak szavazta a fine dining kategóriában.