Itt a grillszezon: kerülje a hasmenést meg az erdőtüzet!

Vágólapra másolva!
Ha tavasz, akkor jön a kerti sütögetés – akik imádnak a szabadban bográcsozni és grillezni, kiélvezhetik a szezont. Mostantól égjen a tűz, izzon a parázs: a vénasszonyok nyaráig még sok szép hétvége van hátra.
Vágólapra másolva!

A szabadtéri főzőcskézés remek dolog, azonban ha elrontunk valamit, nehéz helyrehozni. Nem a fűszerezésre, az odaégett húsra vagy a lekozmált chilis babra gondolunk – élelmiszerbiztonsági szempontból is komoly veszélyek fenyegetik a nem körültekintőket.

Az ételfertőzés, ételmérgezés, már néhány órán-napon belül rosszulléttel, hányással, hasmenéssel járhat.

A nyers élelmiszereken ugyanis előfordulhatnak megbetegedést okozó baktériumok; ezeket a megfelelő sütésfőzés elpusztítja.

Ami egy átlagos konyhában evidens, a kertben már kevésbé. Tény, egyikünk sem sterilizálja naponta külön vegyvédelmi osztaggal konyháját - nem is kell -, de az udvar, az erdő vagy az egyéb ég alatti tüzelőhelyek adnak néhány plusz kihívást a kalandkereső szakácsoknak. Hogy ne az ügyelet legyen a mulatság vége, be kell tartani pár apróságot. Ezek foglaltuk össze 15 pontban – nem bonyolult, saját érdekünkben is érdemes figyelni erre.

Egy szelet a húsból? Forrás: Origo

1. A bevásárlás

A felkészülés fontos: a megbízható helyen történő bevásárláson, a megfelelő minőségű alapanyagok kiválasztásán nagyon sok múlik.

2. A friss áru

Grillezéshez lehetőleg frissen vásárolt húst használjon. Ha mégis fagyasztottal dolgozna, várja meg, míg a hűtőszekrényben teljesen felengednek – így a grillezéskor a belsejük is alaposan átsül.

3. Ne keverjük

A nyers alapanyagokat - húst, baromfit, halat és a további hőkezelés nélkül fogyasztandó élelmiszert – tárolja elkülönítetten. Csak tiszta eszközöket, edényeket használjon!

A jó kés nem csak éles, hanem tiszta is! Forrás: Kocsis kés

4. Kéz kezet mos

Igen, tanultuk az oviban, de még mindig igaz:

a kézmosásról ne feledkezzünk meg!

Különösen fontos ez nyers hús érintése, előkészítése után. Az előkészítő műveleteket lehetőleg a konyhában, és ne a szabadban végezze. Ha erre mégis a kint kerül sor, elegendő ivóvíz minőségű vízről gondoskodjon!

5. Formás rendben

A húst szeletelje közel azonos méretűre, ne túl vastagra, így a rácson egy időben elhelyezett szeletek nemcsak alaposan átsülnek, de azonos idő alatt is készülnek el.

6. A hűtő jó barát

A pácolás alatt a húst hűtőszekrényben tárolja. A grillezni kívánt alapanyagot közvetlenül azelőtt vegye ki a hűtőszekrényből, hogy a rácsra helyezné.

Ne tárolja tűző napon, meleg autóban órákig az alapanyagokat!

Használjon jégakkut vagy hűtőtáskát, ha nem a kertben főzne! A fel nem használt alkotóelemeket, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb hűtse le: már az egy-két órát meghaladó, szobahőmérsékleten történő tárolás is veszélyes lehet.

Téglából építet grill - ez is alkalmas lehet Forrás: Flickr/parudox

7. A csont mellett lassabb

Csontos hús grillezése esetén ügyeljen arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe. Ha egy alapanyag grillezését egyszer már elkezdte, azt fejezze is be. Félig sütött ételt ne tegyen el későbbre.

8. A zsír ne csöpögjön

Érdekes szempont az, hogy a parázs feletti sütésekor olyan egészségkárosító vegyületek jöhetnek létre, amelyek a falatkákkal bekerülnek az szervezetbe is. Ez főleg a kicsöpögő zsiradék égésekor keletkezik, ami a füsttel visszajut az ételre.

A kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre, illetve elektromos grill esetén a fűtőszálra!

Hagyományos elhelyezésű vízszintes grillen a húst javasolt alumíniumtálcára helyezve sütni, így meggátolható, hogy a lé és a zsiradék lecsepegjen a szénre. Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppen és láng keletkezik, akkor a grillrácsot vegye le addig, míg a láng elalszik. A lángon a hús nem sül, hanem ég, megperzselődik.

Finom lesz, annyi bizonyos Fotó: Gilicze Bálint - Origo

9. Hulladékkal ne tüzeljen

Ne használjon tüzelésre olyan festett, pácolt, lakkozott faanyagot, műanyagot, festett papírt vagy bútorlapot: nem csak elrontják az ízeket, hanem mérgezők is!

10. Az idő nekünk dolgozik

A bográcsban készült húsétel, egytálétel az alapos hőkezelés, hosszú ideig tartó főzés miatt biztonságos. A túlsült, láthatóan égett, füstös részeket vagy az alulsült, félig nyers ételeket ne fogyassza el, gyermeknek semmiképpen se adja.

11. Tiszta tányéron

Tálaláskor mindig tiszta tányért használunk! A nyers alapanyagokkal, azokhoz használt edényekkel, eszközökkel semmiképp ne érintkezzen a kész ennivalónk.

Ha eldobható tányért használ, akkor a szemetet moindig vigye magával, figyeljen a természetre! Forrás: Origo

12. Takarja be!

A kitálalt ételeket, salátákat és önteteket le kell takarni, hogy a rovarok és a legyek ne szálljanak rájuk. A méhek és darazsak is szeretnek torkoskodni– nem ritka, hogy éppen az üdítős poharunkban kóstolgatnak, ami könnyen kellemetlen csípéshez vezethet.

Az allergiás reakció gyakori és nem veszélytelen!

Ugyan a kertekben aránylag ritka a kullancs, de erdőben, réten könnyen belénk kóstolnak – legyünk résen!

13. Maghőmérő a réten

Ha a maradékokból enne, forrósítsa át újra: ügyeljen arra, hogy az étel belseje 75 °C-ra melegedjen. Aki igazán aggódós, szerezzen be egy ételhőmérőt, amúgy is praktikus, de ennek segítségével könnyen ellenőrizhető az ételek tényleges hőmérséklete.

Sokunk kedvenc hobbija Forrás: AFP/Scanpix

14. A tűzzel nem játszunk

Az sem jó, ha leég a ház vagy az erdei tűzrakó hely.

Ha meggyullad a boronatárcsán vagy a serpenyőben a zsiradék, SOHA ne öntse le vízzel!

A víz sűrűsége (1000 kg/m3) nagyobb, mint az étolajé (910 kg/m3), így az edénybe öntött víz egy része azonnal az étolaj alá folyik, majd robbanásszerűen gőzzé alakul. Egy liter vízből 1750 liter vízgőz keletkezhet – pillanatok alatt tűzgolyó boríthat be nem csak minket, hanem a nyári konyhát és a barátainkat is. Ha lángra kap az olaj, tegyünk rá fedőt, vagy ha nincs, vizezzünk be egy konyharuhát és terítsük rá. Ha tudjuk, vegyük félre az edényt.

15. Inkább egy telefon, mint egy erdőtűz

Ha a környezetben valami más is égni kezd, és az nem elektromos berendezés, bátran leöntheti vízzel. A füvet taposással vagy akár egy felrázott ásványvizes palackkal is sikeresen elolthatjuk. Egyre gyakoribb a háztartásokban a porral oltó – ha szabadtéri, tóparti sütögetésre indulunk, vigyük magunkkal, vagy készítsük oda az autósat! (Ne kockáztasson: ha az oltáshoz nincsenek megfelelő feltételek, azonnal hívjuk a tűzoltók 105-ös, vagy az általános segélyhívó 112-es számát. Telefonon keresztül adjunk pontos tájékoztatást a helyszínről, a tűz jellegéről.)

Fontos: távozás előtt szedje össze a szemetet, és győzödjőn meg arról, hogy a tűz és a parázs már kialudt.

Látják? A grillszezonban nem is a fűszerezés a legfontosabb!