Szeretne meztelen testek között ebédelni? Londonban lehet!

Vágólapra másolva!
Magyarországon még mindig leginkább csak megmosolyogtató, esetleg ijesztő furcsaság, hogy felnőtt emberek szeretnek meztelenül csinálni hétköznapi dolgokat, de a naturista mozgalom külföldön jóval elterjedtebb és elfogadottabb.
Vágólapra másolva!

Aki szeret szaunázni, az már kénytelen-kelletlen szembesült vele, hogy itthon a wellnessfürdőkben és -szállodákban szinte lehetetlen leimádkozni a fürdőruhát a magyar vendégekről. Hiába a feliratok, a személyzet kérése, utasítása, a legtöbben inkább kimennek, de nem vetkőznek le. Akkor sem, ha a többiek is meztelenek. Ezért is gondoljuk, hogy a Londonban júniusban nyíló The Bunyadi nevű új étterem nálunk valószínűleg nem gyűjtene be 16 ezres várólistát.

Lehet, hogy ők is elmennek vacsizni Forrás: AFP

A társadalom által elfogadott nyilvános meztelenkedésért nem kell egyébként Londonba menni. Három évvel ezelőtt a bécsi Leopold Múzeumban szerveztek pucér tárlatvezetést a híres, meztelen férfiakat ábrázoló vándorkiállítás számára. A kiállítás Budapesten is járt, itt azonban nem merültek fel hasonló igények.

Bár a meztelen étkezés gondolata a naturista kempingekben nyaralók számára egyáltalán nem idegen, azért

London közepén mégis kicsit furcsa ötletnek tűnik.

Hogy a The Bunyadi étterem tulajdonosai pusztán marketingfogásnak szánják-e, vagy valóban elkötelezettek az ügy mellett, arról egyelőre nincsenek információk. A hangzatos szöveg szerint „a modern élet csapdáitól mentes” élményt kívánnak biztosítani. Aha.

The Bunyadi belső tervei Forrás: The Bunyadi

A tervek szerint az étterem két részből fog állni, az egyikben ruhástól lehet majd enni, a másikban ruha nélkül, vetkőzési lehetőséget és köntöst biztosítanak. A személyzet is elkülönül, a „rendes” részben teljesen, a meztelen oldalon csak részben fedett testtel dolgoznak majd a pincérek. A vendégek számára egyébként a sajtóhírek szerint a meztelenség opcionális, megtörténhet, hogy néhányan magukon tartják az étterem által adott köntöst.

Tekintettel rá, hogy felnőtt emberek felnőtt döntéséről van szó, erkölcsi kérdések nem merülnek fel a meztelen ebéddel kapcsolatban, higiéniai és biztonsági problémák viszont annál inkább. Mert elképzelhető, hogy egy vendég él-hal a naturizmusért, de ettől függetlenül

nem biztos, hogy szeretné a pucér testét ugyanarra a székre helyezni, ahol korábban egy vadidegen hasonlóan ruhátlan hátsója foglalt helyet.

Az is nyilvánvaló, hogy a különböző textilrétegek nélkül jóval védtelenebbek vagyunk, így, hacsak nem nyers ételeket szolgálnak fel, a vendégek sokkal inkább ki vannak téve a forrázásveszélynek.

A The Bunyadi bárja lesz Forrás: The Bunyadi

Ezekről a kérdésekről jelenleg még semmit nem tudni, de mindez láthatóan nem csökkenti az egyelőre ugyan csak elvi, de látványos érdeklődést.