Szlovák tejekre csapott le a Nébih

tej
Ha nem bír aludni, nem kell mindjárt altató után nyúlni
Vágólapra másolva!
A laboratóriumi vizsgálatok alapján több szlovák, illetve cseh eredetű 1,5%-os UHT tejet kell kivonni a forgalomból, mert zsírtartalmuk alacsonyabb a jelölésen szereplőnél.
Vágólapra másolva!

Jelenleg is tartanak a tejpiaci ellenőrzések, azonban már az első hetekben is több eljárást kellett indítania a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak, de tisztességtelen forgalmazói magatartás, élelmiszerlánc-felügyeleti díj és marketing hozzájárulás befizetésének elmaradása miatt is intézkednek.

Van baj az UHT-piacon Forrás: AFP/Philippe Huguen

Április 1-15. között országszerte mintegy 300 élelmiszerforgalmazónál végeztek mintavétellel egybekötött kontrollt. A nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített UHT tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták.

Az akcióban 311 tej- és 522 sajttételt ellenőriztek.

Két kiskereskedelmi egységben tapasztaltak jelölési szabálytalanságot.

Már látszik

A több mint 100 minta laboratóriumi vizsgálata még tart, azonban már az eddigi eredmények alapján is több szlovák, illetve cseh eredetű 1,5%-os UHT tejet kell kivonni a forgalomból alacsony zsírtartalom miatt. A tejzsír a tej értékes része, amit fölözés után például tejszín, vaj vagy tejföl készítésére használnak. A kiszűrt termékek zsírtartalma alacsonyabb volt, mint amit a gyártók a dobozon feltűntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat.

Zajlik az adatok kiértékelése a tisztességtelen forgalmazói magatartásra és a beszerzési ár alatti értékesítésre irányuló ellenőrzéseknél is. A NÉBIH szakemberei 9 kereskedőnél és 6 kereskedelmi láncnál

vizsgálták a kiugróan alacsony áron kínált akciós UHT tejeket és trappista sajtokat.

Az előzetes adatok alapján egy kereskedő és egy üzletlánc számíthat büntetésre tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt.

A díjakkal mi a helyzet?

Az ellenőrzések kiterjednek a 2015-ös élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának és befizetésének teljesítésére is. E téren öt céggel szemben kellett eddig intézkedni, jellemzően azért, mert késve tettek eleget bevallási, illetve befizetési kötelezettségüknek. A felügyeleti díjjal kapcsolatos problémák miatt eddig 1,8 millió forint bírságot szabott ki a hatóság.

A NÉBIH szakemberei mintegy 60 cégnél vizsgálták azt is, hogy befizették-e a kötelező marketing hozzájárulást a Tej Terméktanácsnak. Az ellenőrzések eredményeként két céget több mint 700 ezer forint megfizetésére kötelezte a hatóság.