Kétmillió forintnyit nyert a pékkel

Vágólapra másolva!
Ahogy azt a mindenféle más képekkel is szokás, a gasztronómia világát bemutató fotókból is rendeznek minden évben versenyt. A zsűri szerint a több mint 7000 versenyző közül egy pék munkáját bemutató fotó lett idén a legjobb. 
Vágólapra másolva!

A természet- és a sportfotósokhoz hasonlóan az ennivalókat megörökítő fényképeszeknek is megvan a maguk éves versenye, ahol számos kategóriában nevezhettek, be is érkezett több mint 7000 fotó. A Pink Lady nevű almáról elnevezett nemzetközi versengés győztese végül ételt annyira nem is ábrázoló, meglehetősen mozgalmas kép lett.

Száll a liszt Forrás: Mark Benham

A Liszt őrület című fotóval Mark Benham nyerte el az 5000 fontos, azaz kétmillió forintos fődíjat az eredetileg az „ételek akcióban” elnevezésű kategóriában nevezett munkájával. A zsűri elnöke, Jay Renner, akit a Guardian szakírójaként ismerhetnek az olvasók, elmondta a BBC-nek, hogy Benham fotója „nagyszerűen szerkesztett”, illetve szerinte „a kép láttán érezhető a pékség illata mielőtt a kemencéket bekapcsolnák”.

A 38 főből álló nemzetközi zsűriben helyet kapott számos elismert séf, iparági szakértő, többek között például a Jamie Oliver könyvek illusztrációit készítő David Loftus is. A kategóriák lehetőséget adtak a borászat, a különböző gyártási technológiák, az ünnepi ételek, a piacok és a gasztrobloggerek bemutatására is. A döntős képeket a verseny honlapja mellett a közönség élőben is megtekinthette április 27. és május 1. között a londoni The Mall galériában.

Forrás: Robin Goodlad

A kategóriákat elég tágan értelmezték, legalábbis erre következtetünk „az étel a mezőn” mezőny nyertes képéből, amely egy erdőt ábrázol, benne virágzó vadfokhagyma bokrokkal. Nem tudni, hogy maga a helyszín hol található, de a fotós brit, Robin Goodlad készítette a képet.

Forrás: Petra Novotna

A „betakarítás gyümölcse” kategória győztese pedig egy frissen fogott polip jégágyon, a képet egy cseh fotós, Petra Novotna küldte be. Tekintettel rá, hogy a versenyt a Pink Lady támogatta, az almás fotók külön kategóriát kaptak „minden napra egy alma” címmel. Ebben a mezőnyben is egy brit fotós diadalmaskodott, a zsűri Polina Plotnikova nem annyira nyugodt csendéletét választotta legjobbnak.

A verseny összes döntős képét ide kattintva tudja megtekinteni.