Gluténmentes hamburger? Otthon sem lehetetlen!

gluténmentes hamburger
Vágólapra másolva!
Nem kell lemondania annak sem a hamburgerről, aki nem tolerálja a glutént. Kiváló lehetsőgek vannak, hogyan lehet apró trükökkel becsempészni a klasszikus gyorsételt az otthoni menübe. Ugyan már idehaza is kapható gluténmentes hamburger, de aki odahaza sütne ilyet, sokszor bajban van. Erre kerestünk most jó megoldást - higgyék el, nem lehetetlen, érdemes nekiállni!
Vágólapra másolva!

Mindennek az alapja a jó buci, ami kalács jellegű, vajjal, tojással készülő, ugyanakkor könnyű tészta. Ez fogja össze az egészet, és pont ez, amit sokan nem tolerálnak, ha hagyományos lisztből készül. A gluténmentes kenyerek leginkább a sütés napján finomak, másnapra-harmadnapra kiszáradnak, ez viszont kétnaposan még simán vállalható. Ilyenkor

érdemes a vágott felületét száraz serpenyőben átpirítani,

mielőtt beletennénk a húspogácsát, mert a ropogós réteg nagyon finom, ráadásul ezzel átmelegítjük, felfrissítjük a kissé megfáradt zsemlét.

Hozzávalók 5 zsemléhez:

  • 25 dkg gluténmentes kenyérliszt
  • 5 dkg gluténmentes süteményliszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 tojás, szobahőmérsékleten
  • 2 dl langyos víz
  • 2 dkg vaj, szobahőmérsékleten
  • a kenéshez 1 tojás, 1 evőkanál vízzel enyhén felverve
  • a tetejére szezámmag
Forrás: Kollár Anita

A kétféle lisztet elkeverem a cukorral, a sóval és az élesztővel egy nagy keverőtálban. A tojást összevegyítem a vízzel. A tojásos vizet a lisztkeverékhez öntöm, és spatulával 2-3 perc alatt összedolgozom. Ragacsos, sűrű nokedlitésztát fogok kapni. Adott lisztkeveréktől függ, hogy igényel-e még több vizet: ha nagyon nehéz vele dolgozni, azaz nehéz keverni, akkor teszek még hozzá néhány evőkanállal.

Forrás: Kollár Anita

Rádobom a puha vajat, és néhány perc alatt beledolgozom a tésztába.

Az eredmény még mindig sűrű nokedlitészta-állag, és ez rendben is van így,

a gluténmentes kenyértésztának ilyennek kell lennie.

Forrás: Kollár Anita

A tálat letakarom – nekem a legjobban a dupla falú kelesztőtál vált be, mert ebben tökéletesen egyenletes a hőmérséklet, ezért itt szépen kel a tésztám –, és 30-35 percig így hagyom érni.

Forrás: Kollár Anita

Ha a tészta megkelt, sütőpapírt terítek egy nagy tepsire, és magam mellé készítek egy tálka vizet. Vízbe mártom a kezemet, aztán egy evőkanalat is, és kiveszek vele a tésztából egy nagyjából narancs méretű gombócot. A két vizes kezem között addig adogatom ide-oda a tésztalabdát, amíg a felülete szép sima lesz. Arra azért ügyelek, hogy ilyenkor már nem nyomkodom nagyon, mert a kelesztés által kialakult légbuborékokat nem szeretném tönkretenni.

Forrás: Kollár Anita

Egymás után megformázom mind az 5 gombócot, és a sütőpapíros tepsire ültetem őket.

A tetejüket vizes kézzel kicsit elnyomkodom, hogy ne teljesen gömbölyű bucikat kapjak,

hanem kissé laposabbakat, mert abba jobban passzol majd a húspogácsa.

Forrás: Kollár Anita

A tésztagombócokat vízzel lespriccelem, aztán egy nagy darab folpackkal letakarom, hogy ne száradjanak ki. Kb. 10 percig kelesztem még őket, ezalatt előmelegítem a sütőt 190 fokra.

Forrás: Kollár Anita

Leveszem a folpackot a bucikról, és még egyszer lespriccelem őket vízzel. Ezután vékonyan megkenem a tetejüket a kis vízzel elkevert tojással, aztán megszórom szezámmaggal.

Forrás: Kollár Anita

Mehet a tepsi a sütő középső rácsára, ahol 30-35 perc alatt sülnek meg a bucik. Ha készen vannak, kiveszem a tepsit, és a zsemléket átteszem egy rácsra, hogy ott hűljenek ki teljesen.

A gluténmentes kenyereket melegen, de még langyosan sem szabad felvágni,

ugyanis ilyenkor még nagyon ragacsos a belseje.

Forrás: Kollár Anita

A húspogácsa

A tökéletes húspogácsa számomra teljesen purista: kizárólag csak darált marhahús alkotja, és semmi más. Éppen ezért csakis magas zsírtartalmú húst kell hozzá használni: nagyon jó erre a célra a marhanyak vagy -szegy, de a lábszárhús is tökéletes.

Két napig is friss marad Forrás: Kollár Anita

Hozzávalók 5 húspogácsához:

  • 65 dkg marhahús (darált nyak, lapocka vagy szegy)
  • só és frissen őrölt bors
  • a sütéshez olaj
  1. A marhahúst 5 egyenlő részre osztom, és mindegyik adagból kézzel ujjnyi vastag, de a hamburgerzsömle átmérőjénél legalább 1 cm-rel nagyobb pogácsát formázok. Közben jó alaposan tömörítem, összenyomkodom a húst. Mindegyiknek a közepébe az ujjammal nyomok egy kis mélyedést, hogy ne púposodjon fel a sütés közben.
  2. Egy 28 cm-es vastag aljú serpenyőben vékony rétegben olalajt hevítek, és beleteszem a húspogácsákat – egyszerre csak 2-3 darabot.
  3. Közepesen erős lángon sütőm kb. 3 percig, aztán 2 spatula segítségével átfordítom, és itt is sütöm ennyi ideig.
  4. A kész pogácsákat papírtörlős tálcára szedem, és megsózom, megborsozom.

Variációk is vannak ám!

A húspogácsát természetesen lehet fűszerezni is, bár jó minőségű hús esetén teljesen felesleges. Ha viszont kicsit gyengébb húst kaptunk,

érdemes kipróbálni az alábbi ízvariációkat:


Olasz: a darált húshoz 1 gerezd zúzott fokhagymát, ½ csokor felaprított friss petrezselyemzöldet és 2-3 evőkanál frissen reszelt parmezánt keverek.

Spanyol: a húshoz 1 teáskanál füstölt pirospaprikát és 10-14 dkg felaprított chorizo kolbászt adok. Sütés után egy leheletnyi friss zöldcitromlével hintem meg a pogácsákat.

Marokkói: a darált marhahúst lecserélem bárányhúsra, és 2 evőkanál aprított friss korianderzöldet, 2 teáskanál őrölt római köményt és 1-2 teáskanál harissát keverek hozzá.

Egy jó gluténmentes hamburgert? Forrás: Kollár Anita

A ketchup

Ilyenkor áprilisban nálam már nincs a tavaly nyáron eltett házi ketchupból, konzerv paradicsomból viszont kb. 20 perc alatt tudok magamnak főzni.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb salottahagyma, felaprítva
  • 1 kis darab (2-3 cm-es) zeller, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 doboz hámozottparadicsom-konzerv
  • 1-2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • kis darab fahéjrúd
  • teatojásba: 1 szem szegfűszeg, 2 szem szegfűbors, 1 teáskanál mustármag, 2 kisebb szerecsendió-virág, 1 babérlevél

Az olajat felhevítem egy kisebb lábosban, és rádobom a hagymát és a zellert.

Sózom, borsozom, és kb. 8 perc alatt kevergetve megdinsztelem.

Hozzáadom a zúzott fokhagymát, 1 percig kevergetve sütöm, aztán ráborítom a paradicsomkonzervet. Jöhet hozzá a cukor, a borecet és a fahéjrúd, meg a teatojásba zárt fűszerek. Elkeverem, és öntök hozzá 1 dl vizet. A szószt felforralom, aztán lassú tűzön, időnként megkeverve kb. 20 perc alatt összerotyogtatom. Ha kész, kiveszem belőle a fahéjrudat és a teatojást, és botmixerrel pürésítem.