Vágólapra másolva!
„Ennyi illat el sem fér a teremben!” – magyarázza nekem teli szájjal egy angol. Ha az illatok nem is, az étel meg az ital talált nála helyet: falatkák, pezsgő és bor előtte az asztalon, feltett lábbal bámulja a kivetítőt. 
Vágólapra másolva!

A tegnap esti piaccal, vagyis az alapanyagok kiválasztásával elkezdődött az idei év legnagyobb gasztronómiai eseménye, a Bocuse d’Or. Nem csak nekünk, magyaroknak fontos: ez a séfek Európa-bajnoksága, a fine dining kontinentális összecsapása. Aki itt továbbjut, mehet a jövő évi lyoni vb-re. A tét nagy, de Széll Tamás séfünk is itt van – ő a második versenynapon, holnap áll majd a tűzhely mögé.

Besózva a hús Forrás: Zirig Árpád

Mindenki ugyanabból az alapanyagból dolgozik, ezek egyike a gímszarvas.

Bíró Lajos különcködik Forrás: Zirig Árpád

A szakmai zsűri nemcsak az ízekre, hanem a konyhai munkára is figyel.

Minden ország hozta a szurkolóit Forrás: Zirig Árpád

Már ma is nagyon forró a hangulat, de holnap még többen jönnek majd ki, hisz Széll Tamás személyében magyar versenyző is lesz!

Finom mozdulatokkal Forrás: Zirig Árpád

A másik kötelező alapanyag a kecsege: a mozdulatokon látszik, jól begyakorolták.

Hanna Karthaus Németországból Forrás: Zirig Árpád

Ma ő az egyetlen hölgy a konyhabokszokban, rajta kívül csak férfiak dolgoznak.

Mindenre figyelnek Forrás: Zirig Árpád

Az alapanyagokat is leellenőrzik, hogy tiszta legyen a séfek versenye.

Fontos részletek Forrás: Zirig Árpád

Sajnos nem lehet kérdezni, de az öntet valami mákos finomságnak tűnt.

Nem ketyeg, de meg nem áll Forrás: Zirig Árpád

Órák segítségével figyelik az egyes alkotóelemek elkészülését az izlandiak.

Éles késsek dolgoznak Forrás: Zirig Árpád

Hónapok óta a magyar alapanyagokkal készülnek az európai szakácsok.

A tepsin is látszik, ezek izlandiak Forrás: Zirig Árpád

Másodperceken múlik a tökéletes végeredmény, nem csoda, hogy iszonyatos a feszültség.

Megengedett segítség Forrás: Zirig Árpád

A német csapat kabalája egy kis plüssállat. Csodaszarvas?

A halat kell előbb feltálalni Forrás: Zirig Árpád

A skandinávokat nagy esélyesnek tartják, egy biztos, a halat nagyon érzik.

Hangosak és vidámak Forrás: Zirig Árpád

Az angolok sem viccelnek, komplett zenekarral jöttek. Repertoárjuk széles és hangos.

Amit lehet, előkészítenek Forrás: Zirig Árpád

Zacskóból öntik a vörösbort, pedig üvegből is lehetne.

Felcímkéznek mindent Forrás: Zirig Árpád

Frittik Attila, magyar névnek sem lenne rossz. A finnek standján jártunk.

Indul az óra! Forrás: Zirig Árpád

Mindenkinek 5 óra 35 perc ideje van a munkára.

A kecsege az asztalon Forrás: Zirig Árpád

A magyar kecsegére büszkék lehetünk, remek alapanyag.

Bejutottunk hátra is Forrás: Zirig Árpád

Az izgalmas dolgok nem hátul, a függöny mögött történnek, hanem a nézők előtt. Óriási kivetítőn nézhetik, mi folyik a pulton.

Eligazítás zajlik Forrás: Zirig Árpád

Komoly felszolgálószemélyzet is segíti a szakácsok munkáját, ők majd a tálaláskor kapnak szerepet.

Szarvas az edényben Forrás: Zirig Árpád

Bezacskózva érkezett a szarvas combja - ez is magyar alapanyag.

Kék és fekete Forrás: Zirig Árpád

A gerinc melletti húsok a legfinomabbak, jól tudják ezt a séfek.

Van, aki digitális jegyzeteket hozott, más a papírra esküszik. Forrás: Zirig Árpád

Mivel mindent előre kidolgoztak, nincs helye a rögtönzésnek.