A repülőn adott ételt nem szabad megenni?

anthony bourdain
Mert néha díjakat is kap. Bourdain 2014. augusztusában Los Angelesben
Vágólapra másolva!
Nem az amerikai séf az első és valószínűleg nem is az utolsó, aki szerint a légitársaságok által biztosított fedélzeti ennivalók nem finomak, az utasoknak pedig inkább csomagolniuk kellene maguknak valami jobbat.
Vágólapra másolva!

Anthony Bourdain a legtöbb sztárséfhez hasonlóan nem szokta véka alá rejteni a véleményét. Legutóbb arról mesélt a Bon Appetit magazinnak, mit eszik meg, és mit nem. A kobra szívét például simán, de a repülőgépen felszolgált ételeket nem.

Mert néha díjakat is kap. Bourdain 2014 augusztusában Los Angelesben Forrás: AFP/Frazer Harrison

Aki nézi Bourdain műsorait, tisztában van vele, hogy a férfi nem válogatós. A kamerák előtt legalábbis szinte mindent hajlandó megenni, a fent említett kígyóalkatrészen kívül

evett már fókaszemet is, de azért neki is vannak határai.

Egy friss interjúból kiderül, hogy a séf nagy rajongója az egzotikus ízeknek, egyik kedvenc étele a csípős tészta, de odavan a borneói laksáért is. A vietnami levesek is gyakran eszébe jutnak, ahogy a szingapúri csirkés rizs vagy a szecsuáni mapo dofu, sőt Budapesten is jóllakott a Pléhcsárdában. De ha elég ideig van távol New Yorktól, azért a pastramis szendvicset is tudja hiányolni.

Csomagoljunk magunknak

Számtalan utazása közben azonban arra mindig ügyel, hogy a repülőgépen felszolgált ételt ne egye meg. Tekintettel a hosszú utakra, ezt nyilván úgy tudja legjobban elkerülni, ha csomagol magának, és Bourdain nem különösebben szégyellős, ha ételről van szó: szerinte csak nyugodtan hergeljük fel utastársainkat egy jó kis illatos grillpecsenyével, ha épp ahhoz van kedvünk.

Állítólag még a csontokat is lerágcsálta.

Mi nem mennénk ilyen messzire, de van néhány tippünk, mit érdemes enni a repülőn.

Bourdain úgy gondolja, senki nem fogja magát a repülős ételtől jobban érezni, és szerinte eleve csak azért eszik meg az emberek, mert unatkoznak. Egy kivételt tesz, a sajtot szabad elfogyasztani, ha lehet külön rendelni, lehetőleg jófajta vörösborral együtt.

A kávéval is van baj?

Az interjúban akadt még néhány keresetlen szava a kávéról (nem várja meg, amíg valami hosszú hajú hipszter összerakja, a kávé gyorsan kell), az ivásról (nem szabad a szállodában inni, ki kell menni a városba) és a szobaszervizről (tilos) is. Bourdain ezenkívül hangsúlyozta még a piacok jelentőségét, és ebben ismét csak egyetérteni tudunk vele. Kevés érdekesebb és hitelesebb dolog van egy idegen városban, mint a piac.

Az utcai étkezéssel kapcsolatban az amerikai séf is a régi szabályt követi: oda menj, ahol hosszú a sor, és helyiek várnak. Az is kiderült, hogy Bourdain többször érzett már vágyat a csempészésre, spanyol sonkát, francia sajtot is szívesen vitt volna haza.

Azért kíváncsiak lennénk, vajon az egyébként oly szókimondó Bourdain hogy nyilatkozna, ha valamelyik luxus-légitársaság felkérné, hogy tervezzen nekik ehető menüt.