A mediterrán diétáról eddig is tudtuk, hogy számos rendkívül pozitív hatása van az egészségre, de most egyik legfontosabb eleméről, az egyik legfontosabb olasz kemény sajtról is kiderült, hogy szinte gyógyító hatású.
A kutatást Piacenza város katolikus egyetemének Guglielmo de Saliceto nevű kórházának magasvérnyomás-osztályán végezték el. Harminc felnőttet vizsgáltak két hónapon keresztül két csoportban.
Az egyik csoport tagjai mindennap elfogyasztottak 28 gramm sajtot,
míg a többieknek placebo hatású sajtutánzatot adtak. Szegények.
A sajtot fogyasztók körében jelentős mértékű vérnyomáscsökkenést tapasztaltak, miközben a súlyuk és a vércukorszintjük nem változott.
A hatás hasonló volt a magas vérnyomás ellen gyógyszerekhez - mondta Giuseppe Crippa, a kutatás vezetője. Doktor Crippa szerint a parmezán típusú sajtok rendszeres fogyasztása az egészséges életmód és étkezés részeként jelentős vérnyomáscsökkenést eredményezhet.
Azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy
a parmezán ezenkívül rendkívül jó kalciumforrás is
és a tejérzékenyek egy része is fogyaszthatja, mivel laktózmentesnek minősül – tehát mindenki egyen több parmezánt!