Megnéztük Jamie Oliver budapesti éttermét

jamie's italian budapest
Vágólapra másolva!
Május 20-án nyitotta meg a régió első Jamie’s Italian éttermét a Zsidai-csoport a budai Várban: szeptemberben írták alá a szerződést, akkor vált biztossá, hogy Jamie Oliver megnyitja budapesti éttermét. Nyolc hónapig tartottak az előkészületek, ami egy magát komolynak hirdető helynél nem is számít sok időnek, ma pedig megnéztük, mit tud a brit sztárséf étterme Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Jamie’s Italian egy franchise, a világon hatvan ilyen éttermet találni, a budapesti hely különlegessége viszont, hogy a régióban eddig még nem volt, legközelebb Stockholmban vagy Rotterdamban lehet Oliver olasz kajáit enni.

Jamie Oliver és mentora, Gennaro Contaldo találták ki a Jamie’s Italiant, ahol egyszerű, laza olasz ételeket adnak. A szakácsoknak nincs nagy szabadságuk a konyhákon: a recepteket Nagy-Britanniából küldték, amelyekhez szigorúan ellenőrzött alapanyagokat szabad felhasználniuk, a receptúrát pontosan betartva. Tulajdonképpen végrehajtók, akik a minőséget felügyelik, és azt, hogy minden az előírtak szerint kerüljön a vendégek elé.

Az étlapon kívül naponta változó táblás ajánlatból lehet választani. Persze csak miután átment a rendszeren Forrás: Jamie's Italian Budapest

Folyamatosan ellenőrzik a hozzávalókat, hogy mindent valóban szabadtartású vagy bio, etikus és fenntartható termelőtől szereznek-e be, erre szigorú belső rendszerük és kontrolljuk van. A központilag irányított minőségellenőrzés kiterjed a dizájntól kezdve minden apró részletre, hogy valóban a Jamie’s Italian brandnek megfelelő arculat és tartalom legyen mindenhol, és így válik teljesen lekövethetővé a rendszer.

Az üzletvezetőket Londonban tréningezték nyolc hétig, és a felszolgálóknak is betéve tudniuk kell minden hozzávaló származását, felhasználási módját, technológiáját.

Ez azért fontos, hogy a lehető legpontosabban adhassák át a vendégeknek az információt. Mondjuk ez lenne az alap, hiszen minden minőségi étteremben elvárható, hogyha a vendég feltesz egy kérdést, arra tudják a választ.

De mit tud a Jamie’s Italian Budapest?

Hatalmas terasz, tágas, világos belső terek, hátul az üvegfal mögött egy fokkal családiasabb hangulat, látványkonyha és -pult – legalább 150 főt tudnak fogadni. A Jamie's Italian rendszeréhez tartozik, hogy az asztaloknak csak a 20-30 százaléka foglalható előre, így biztosítják a beeső vendégeknek a helyet.

A szerviz nagyon profi, minden ételről és borról mesélnek egy kicsit, ami egy ponton már zavarba ejtő: a személyzetnek még Oliver családjáról is tudnia kell beszélni, ha kérdezik. Ezen a szinten már kicsit lelketlen a dolog, mert szinte már üzemszerű ezeknek az éttermeknek a működése.

Tagliatelle bolognese Forrás: Jamie's Italian Budapest

Kiváló alapanyagokkal dolgoznak (ezeket ugye folyamatosan ellenőrzik is): magyar mangalicával, csirkével, Keleméri báránnyal, osztrák marhával, a Pataki cukrászda fagylaltjaival, és persze főként olasz hozzávalókkal, amit kifejezetten Jamie Olivernek termesztenek. A sztenderdizált rendszer mellett különlegességnek számít, hogy magyar borokat is találni a borlapon. Ehhez persze az kellett, hogy a gondosan kiválasztott tételeket Angliában leellenőrizzék, majd rábólintsanak.

Húsos deszka sonka- és szalámiválogatással, bivalymozzarellával, pecorinóval Forrás: Jamie's Italian Budapest

Érdemes kipróbálni a deszkákat, a húsoson (2980.-) meglepően jó az édesköményes szalámi, a prosciuttóba nem lehet belekötni, de szuper felfedezés volt az is, hogy a mini-bivalymozzarellához milyen jól illik egy kevés menta.

A tészták helyben készülnek, a legjobb talán a tagliatelle bolognese (2840.-) volt: olajos, de nem zavaróan, nagyon ízes mártással és parmezánnal, tökéletes állagú tésztával. A tésztákat egyébként hétfőtől csütörtökig 1880 forintért lehet enni, ha regisztrálnak.

Az adagok kiadósak, egy előétellel és egy főétellel vagy tésztával bőven jól lehet lakni: a fogásokba nem nagyon lehet belekötni, érezni, hogy mindegyik bevált, ezerszer kikísérletezett recept, mindegyikben egy kis Jamie Oliver-es csavarral. Egyedül a desszertfronton lehetne erősíteni, de ez betudható a kezdeti rohamnak, meg persze a finnyásságunknak.

Összességében érdemes kipróbálni a Jamie's Italiant, de talán az első fellángolás utáni csendesebb időszakot lenne jó elcsípni. A lokáció miatt persze számíthatnak turistahordákra, de a jól kiépített rendszer, a bejáratott receptek és a profi személyzet mellett egy próbát mindenképp megér.