Startol az ország legnagyobb sörös bulija

sörfesztivál
Vágólapra másolva!
Korsóval előre, sörözés indul! Mától a sörcsapolók vették át az uralmat a budai Várban: aki szomjas, arra tartson!
Vágólapra másolva!

Ez az utolsó Sörfesztivál az Oroszlános udvarban – a szervezők alaposan ki is hangsúlyozzák, érezze csak mindenki, hogy lemarad valamiről, ha ezt kihagyja. Hogy ez tényleg így van-e, csütörtökön délben még rejtély. Az ég felhős, de már nem esik, a vendég még kevés, de a turisták kedvesen bóklásznak a fabódék között.

Örülnek a lángosnak, lelkesek a sörtől

– egyelőre még csend van és nyugalom, de majd az esti koncert megemeli a hangerőt.

American Pale Ale a soproniaktól Forrás: Zirig Árpád

Kóstolni ilyenkor kell. A csap mögött állók békésen elmondják mi micsoda, van idő lökdösődés és tülekedés nélkül tesztelni az ízeket. Cseh, belga, német és magyar sörök is kaphatók, de kalandoroknak van pár extra, csak csapról kapható csemege.

APA, szeretlek!

A fesztivál egyik legnagyobb meglepetése a Soproni Sörgyár American Pale Ale-je. A kézműves sörfőzdéktől eltérő módon gondolkodik egy multi, de nem jár rossz nyomon: érezni a nagyipari profizmust, teljesen harmonikus, egyszerű, de mégis karakteres. A lager típusú sörökön nevelkedett magyaroknak külön előny, hogy

nincsen szanaszét túlkomlózva, hogy az ízhibákat keserűséggel leplezzék.

Az alkoholtartalma 7,1 százalék, első kortyra nem érezni, de van húzása. Itatja magát, így aki a második korsót is legurítja, már érezni fogja.

Páros debreceni, lassítja a felszívódást Forrás: Zirig Árpád

Palackba vele!

Kár, hogy a Heineken tulajdonában levő cég az ilyen csemegéket nem főzi nagyban, nem palackozza, csak csapon tartja fesztiválokon – pont ez kéne a hazai söriparnak, hogy a multik is merjenek jobbat csinálni a megszokott, unalmas kukoricás lágereknél.

Egy pár debreceni, hogy a zsír lassítsa az alkohol felszívódását, majd mehetünk is tovább. A Váci út 83. feliratú üvegek valami ismeretlent, valami hazait ígérnek. Annyit sikerült megtudni két korty masszívra komlózott hoplager között, hogy ez még csak fantázianév, de a cím nagyon is valós:

hamarosan ott nyílik Budapest első látványfőzdéje, melynek egyik fele kocsma, a másik fele meg az üzem lesz.

Nyugaton ez már bevált koncepció, idehaza is lesz helye. A pasztörizálatlanok, kellemesek; a pilzeni ugyan kicsit sematikus, de a hoplager és az IPA pótolja a karaktert.

Meglepetés Budapesten Forrás: Zirig Árpád

Menjenek kóstolni!

Vasárnapig tart a fesztivál – méreteiben talán ez a legnagyobb Magyarországon. A felhozatallal sem lesz baj, aki nem csak a külföldi márkákat, hanem a hazai mesterek munkáját is megkóstolná, ne habozzon – az frissen csapolt sör dolga.