Szotyi nélkül nincs foci-Eb

szotyi, napraforgó, napraforgómag, Újfehértó, üzem, feldolgozóüzem, táfelspicc
Vágólapra másolva!
Az UEFA a helyi emberein keresztül összegyűjtötte, melyik országban milyen ételt esznek a focirajongók drukkolás közben a stadionokban. Néhány meglepetéstől eltekintve úgy tűnik, a szotyi, a tökmag, a kolbász és a sör univerzális vágyakat elégít ki, ha labdarúgásról van szó.
Vágólapra másolva!

Azt gondolhatnánk, a helyi gasztronómia meghatározza, mit esznek meccsnézés közben a focidrukkerek. De nem, a hagyományoknál általában jóval fontosabb a stressz, amit legjobban a kéz és a száj összehangolt elfoglaltságával lehet a legjobban enyhíteni. Szóval a szotyi, tökmag, mogyoró a drukkerek legjobb barátai. No meg a sör persze. Íme a teljes lista:

Albánia: kebab, húsgolyó és sör

Andorra: különböző magok, mint a szomszédos Spanyolországban

Anglia: húsos piték

Ausztria: az UEFA szerint rántott húsos szendvicset esznek drukkolás közben, amit nehéz elképzelni, a második helyen álló sajtos virsli valamivel valószínűbbnek tűnik

Azerbajdzsán: szotyi és simit, ez utóbbi egy helyi stílusú bagel

Belgium: chips majonézzel, sörrel felitatva

Belorusszia: szotyi. Kezd unalmas lenni, nem? És még hol van a vége!

Bosznia: sózott mazsola és tökmag (hm, érdekes)

Bulgária: a szotyi itt is uralkodik, de a hot dog és a húsgombóc is népszerű hidegebb napokon

Ciprus: perecszerű ropi, legtöbbször szezámmaggal megszórva, de a mogyoró és a koube nevű marha- vagy báránykrokett is népszerű, sőt, még desszertet is esznek, fánkot, hozzá jegeskávét isznak

Ezzel is lehetne drukkolni Forrás: Zirig Árpád

Sör nélkül nehéz

Csehország: kolbász és sör

Dánia: a hagyományos stadionmenü két kolbász zsemlében, mustárral és ketchuppal

Észtország: hideg időben forró leves (tessék?), fokhagymás kenyér, hot dog

Finnország: kolbászuralom

Franciaország: kolbász, csak csinosabban, palacsintával – hozzá almacider

Görögország: vromiko nevű, hot doghoz hasonló virslis szendvics, de a sült krumpli majonézzel is elterjedt

Grúzia: szotyi és pörkölt mogyoró

Hollandia: sör és hamburger

Horvátország: „Koštice, Kikiriki” – azaz olajos magok és mogyoró, ezt kiabálják a lelátókon az árusok az UEFA helyi forrása szerint, de a hot dog és a virslis szendvics is játszik

Írország: húsos piték, zacskós chips, sör

Izland: hot dog és pizza – szóval semmi bálnahús

Izrael: szotyi

Lengyelország: kolbász, hot dog és magok felváltva

Lettország: sör és szotyi

Litvánia: sör, bundás kenyér fokhagymával, de a szotyi is megy

Sör és kolbász, naná Forrás: Zirig Árpád

A virsli is állandó szereplő

Macedónia: szotyi és tökmag, az a férfias!

Magyarország: sör és szotyi, ahogy az illik

Málta: cappuccino és szendvics – puhányok!

Moldova: szotyi – keblünkre, testvér!

Montenegró: szotyi, mogyoró, sör – szentháromság

Németország: sör és kolbász – nem kérdés

Norvégia: virslis szendvics

Olaszország: grillezett kolbászos szendvics hagymával és paprikával

Oroszország: szotyi, pisztácia, és kezd terjedni a hot dog – meg a terrorizmus

Örményország: szotyi (szóval ők is a rokonaink!)

Kell a meccsre, igaz? Fotó: Hajdú D. András - Origo

Portugália: bifanas nevű szendvics grillezett sertésszelettel, mustárral és csípőssel - nyami

Románia: szotyi és tökmag – közel vagyunk

Szerbia: tökmag, szotyi és cukrozott gyümölcs - izé

Szlovákia: szotyi és kolbász

Szlovénia: hamburger, hot dog és pattogatott kukorica – micsoda egyénieskedés

Spanyolország: szotyi! És persze menő szendvicsek

Svédország: hot dog uralom, de nyomul a mazarin is, egy mandulakrémes torta

Svájc: sör és kolbász

Törökország: húsgolyós szendvics sózott joghurtitallal

Ukrajna: szotyi