Éttermeket, halsütőket, cukrászdákat, borászatokat teszteltek Siófoktól Keszthelyen át Badacsonyig, a Káli-medencétől Füreden át Veszprémig.
A végeredmény Magyarország első regionális gasztronómiai útikalauza
– a frissen megjelent kiadványból szemezgetünk!
A Balaton 2016-ban örömmel láttuk, hogy a hagyományosabb, nem fine dining és modern bisztró-vonalon mozgó éttermek is helyet kaptak – jó hír ez, mert egyre többen próbálják emelni a közönségigényt szezonális, helyi alapanyagok használatával, változatos köretekkel. leginkább persze annak örülünk, hogy a strandokon is megmozdult valami: a street food után itt a lake food!
Veszprém két erős versenyzővel, a Chiantival és a Villa Medicivel indít, amelyeknek a dobogó alsó fokaival kell beérniük, mivel az első helyet a balatonfüredi Bistro Sparheltnek, Elek Balázs konyhájának ítélték oda. A mezőny erős: jön föl a vonyarcvashegyi Bock Bisztró, dübörög a tapolcai Pura Vida, két hellyel remekel Csopak. A csárdáknak ezúttal nem készítettünk külön listát, de a Baricska itt is megállja a helyét, akárcsak a kis Köveskál két gyöngyszeme, a Kővirág és a Miakő.
Top 10 Éttermek az Északi parton
Sokáig a Kistücsök volt az egyetlen étterem, amely helyet követelt magának az összesített balatoni toplistán. Ehhez képest kellemes meglepetés ért minket, felébredt például az alvó óriás, Siófok: megnyílt egy modern bisztró Mandara néven, rátaláltank a remek Rozmaring kisvendéglőre. Igyekeznek a borászatok is emelni a lécet: gasztroműhelyt nyitott a Kristinus, a Majthényi Présház konyhája pedig a Konyári-birodalom ékköve. Remek vadcentrikus éttermet üzemel Fenyvesen, és a déli parthoz sorolták Balatonakarattyát a Balaton legjobb olasz étterme, a Spoon Il Mercato miatt.
Top 10 Éttermek az Déli parton
A Magyar Konyhánál is sokáig a klasszikus halsütők és lángossütők megújításában reménykedtek, ami sajnos elmaradt. A Főváros felől leszivárgó street food mozgalom viszont megérkezett a strandokra.
Horváth Csongor talán maga sem gondolta volna, hogy a mangalicaburger enynyire népszerű lesz a zánkai strandon, ehhez képest idén már a második Neked főztem újhullámos büfét nyitotta meg Alsóörsön. A fövenyesi Kalóz strandbisztró már alig bírja a délben kígyózó sorokat, ők Badacsonytomajon bővítettek. De nem marad le a déli part sem. Balatonbogláron az Ibolya büfé értelmezi újra a strandvendéglátás műfaját. És a klasszikus halsütőket sem hanyagoltuk: az András Büfé és a Jóbarátok halsütöde továbbra is a legjobbak között van.
Top 10 strandbüfék
Neked Főztem - Zánka
Kalóz strandbisztró - Balatonudvari-Fövenyes
Ibolya Büfé - Balatonboglár
Chef Beach - Zamárdi
Neked Főztem Klasszik - Alsóörs
Kalóz strandbisztró - Badacsonytomaj
Kishableány - Badacsony
András büfé - Balatonszemes
Jóbarátok Halsütöde - Balatonalmádi
Sorompó Büfé - Balatonkenese
Ha kíváncsi a további leszteltelt helyekre, borászatokra és kikötői éttermekre,
a Magyar Konyha Balaton 2016 kalauzának ott a helye a strandszatyorban
- alapos és meglepetéseket is tartogat!